Joomla PDF Özelliği ve SEO

Google‘ın sürekli değişen ve güncellenen algoritmasının muhtemel karşılıklarının neler olduğunu takip eden kullanıcıların yakından bildiği içeriklerinize ait çift linklerin Google tarafından sevilmediği konusudur. Canonical URLs olarak tanımlanan bu uygulamaya geçildiğinden bu yana webmaster’ların seo konusundaki önemsedikleri bir faktör olan bu özellik sitenizde yer alan içerikleri google gibi arama motorlarına tek bir link olarak tanıtmak anlamına geliyor. İşte bu noktada, Joomla‘nın içerikleri ayrıca bir de PDF olarak görüntülenmesini sağlayan ve içeriklerinize otomatik olarak eklenen PDF simgesi sayesinde gerçekleşiyor.

 

Ancak bu fonksiyon aktif edildiğinde ilgili içeriğin linki ile beraber bir tanede ayrıca aynı içeriğin PDF formatı şeklinde gösterildiği link oluşturuluyor. Bu da haliyle aynı içeriğe ait çift link oluşması ve Google’ın bu durumdan da pek hoşlanmadığını anlamamız için yeterli olacaktır. eğer farklı bir ayar yapmamışsanız, genel joomla kurulumunda PDF, e-posta ve buna benzer simgeler, dolyaısıyla fonksiyonlar aktif olarak geliyor. Konumuz dahilinde, pdf sayfasının oluşturulmaması, bu linkin google örümcekleri tarafından indexlenmemesi için yapılacak olan işlem de gayet basit.

  • Joomla yönetim panelinde yer alan “Genel Ayarlar” kısmına girelim.
  • Bu alanda da “İçerik” isimli sekmeye geçelim.
  • Sonra da PDF simgesini “Gizle” seçeneğini işaretleyelim.

Böylelikle içeriklerinizde PDF simgesi görünmediği gibi bu içerik için bir de PDF sayfası linki oluşturulmamasını sağlayarak tek bir içeriğe ait iki ayrı linkin oluşmamasını sağlayarak SEO için de olumlu bir seçim yapmış olabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir