Joomla SEO’da Meta Kullanımı

Joomla SeoJoomla ve hemen hemen tüm sistemlerde standart olan site içi optimizasyon konusuna dahil edilebilecek olan içerik başlığı, açıklama (description), anahtar kelime (keywords) uyumu webmaster’ların en dikkat etmesi gereken konudur. Biz genele yaymaksızın Joomla seo bazlı olarak site içi optimize ve seo için en önemli etken olan bu üç kriteri bir arada ele alacağız. Böylelikle arama motoru optimizesi konusunda sitenizin içeriklerini oluştururken en kaliteli geri dönüşü (hit) alma noktasındaki ilk adımı da atmış olacağız.

Herkes’in bir website sahibi olduktan sonraki en büyük arzusu sitesini ziyaret edecek olan kullanıcıların yoğunluğu olacaktır. Tabi bu noktada da bize bu ziyaretçileri gönderecek olan arama motorları olacağına göre içerik inşası üzerinde çalışırken bu arama motorlarına uygun şekilde içeriklerin oluşturulması gerekir. Aksi halde sitenizi ziyaret edecek kullanıcılar belki de hiçbir zaman istediğiniz seviyeye ulaşamayacak ve siz kendi kendinize umutsuzluğa kapaılarak belki de projenizden vazgeçebileceksiniz.

Halbuki çok ufak bazı ayrıntılara dikkat ederek site hit’inizi arttırmak mümkündür ki bu konuda hem Joomla! kod yapısı hem de sahip olduğu araçlar vasıtası ile hedeflenen yolda kısa sürede mesafeler almak çok daha kolaydır. Çoğu kişi için zaten bilindik olsa da yine de bu faktör(ler)e dikkat etmeyen azımsanmayacak çoğunlukta joomla siteleri görmek bu konuda hala bilgi eksikliğinin olduğunun en güzel örneği olsa gerektir. İsterseniz yazımıza hatalı yapılandırılmış bir site örneği canlandırması yaparak dikkat edilmesi gereken ama edilmeyenlerin neler olduklarına şöyle bir bakalım.

Yolumuzun ilk durağı joomla yönetim panelimizin “genel yapılandırma ayarları” kısmı olacak ki işin başlangıç ve çıkış noktasını bu kısım oluşturuyor. Ancak bundan önce dikkat edilmesi gereken en önemli husus sitenizi açarken öncelikle kimlere ve hangi alanlara hitap edileceğinin düşünülerek çalışmaların da buna göre yapılması gerekir. Eğer websiteniz belli ve özellik açısından tek bir kitleyi hedef alacak bir siteyse veya sadece tek bir konu üzerine yoğunlaşacak olan siteyse planmanız da daha kolay olacaktır. Ancak siteniz genel bir blog ise ve blog kategorileriniz biraz fazla ise o zaman işiniz biraz daha emek istiyor demektir. Çünkü bu durumda doğru site genel açıklaması, bununla orantılı anahtar kelime seçimi ve içerik yapılandırması işlemleri çok doğru hesaplanarak oluşturulması gerekir. Bu konuyu yazımızın devamında daha net anlayacak ve ne demek istediğimize daha kolay vakıf olacağınız kanaatindeyim.

Bu izahtan sonra bize bir örnek lazım olacağından öncelikle tek bir kategoriye hitap edecek olan sitenin yapılandırmasını ele alarak başlayalım. Yemek tarifleri ve bu tariflerin yer aldığı bir sitemiz olduğunu varsayalım. Hedef kitlemiz belli ve tek bir alana hitap edecek olan sitemizin genel yapılandırma ayarlarında yer alan site genel açıklaması ve anahtar kelimelerini derleyelim.

Site Genel Meta Veri Ayarları

Meta veri Genel Yapılandırma Ayarları

Joomla yönetim paneli genel yapılandırma ayarlarında yer alan site sekmesinde sitemizin genel meta ayarlarının düzenlediği kısıma geldiğimizde yemek tarifleri sitemiz için hazırlamış olduğumuz genel site açıklaması ve anahtar kelimelerimizi görüyoruz. İşi abartmaksızın, hit alacağım diye her kelimeyi su alana sokmaksızın basit anlamda sitemizi tanımlayacak olan ve temel anlamda da sitemizi ifade edecek olan kelimelerle bu kısımı doldurduk.

Ama Google’da belki de bu alanda en çok aranan diğer kelimeleri ve tanımı buraya sokmadık. Çünkü bu alandan google arama motoruna “site:elmadoktoru.com” araması yaptığımızda ilk çıkacak olan ve sitemizin ana sayfasında yer alacak olan metaları belirlemiş olduk. Yani yukarıdaki meta açıklaması ve anahtar kelimeler sadece ana sayfamıza özel oldu ki bu kadarı da ana sayfamız için yeterli. Kalkıp yemek sitesinde bulunması gereken terimlerden, açıklamalardan bir çoğunu buraya sokmak hem arama motoru optimizesine ters olacağı gibi hem de ileride kelime spamı yaptığımızın değerlendirilmesi gibi bir sonuca gidilmesine de sebebiyet verebilir. Bu nedenle genel site açıklamasında hitap ettiğimiz alanı google’a gösterdik ve açıklamada yazan kelimeleri de uyumuluk açısından anahtar kelimeler kısmına aldık.

Böyle bir site genel yapılandırmanın ne eksiği ne de fazlası vardır ki ideali için yemek tarifleri konusunda uzman olmadığımdan sadece bu kadarını örneklendirebiliyorum. Sizler eğer bu alanda uzmansanız yukarıdaki mantığı kendi kelimeleriniz ile hayata geçirebilirsiniz.

İçerik Yapılandırması

Site içi optimize konusunda ana sayfamızın ve sitemizin temel metalarını ayarladıktan sonra asıl mesele google indexlerinde çıkacak olan ve bize asıl ziyaretçiyi getirecek olan içeriklerin yapılandırmasına sıra geldi. Aslında tek bir başlık altında sayfalarca yazılabilecek olan bir bölüm olan içerik yapılandırmasını biz sadece açıklama ve anahtar kelime bazlı ele alacağımızdan kısa tutmaya çalışacağız. Zaten bu konuda daha önce yazmış olduğum ve arama motorlarına uygun makale yazmak isimli konudan da istifade edebilirsiniz.

Genel meta yapılandırmasında yapmadığımız ama içeriklerde uygulamamız gereken, uygulanmaması durumunda da hem site genel açıklaması hem de anahtar kelimeleri ile tam uyumlu olmayan içerikler oluşturmakla 1-0 yenik başlayacağımız optimize macerasına sıra geldi. İçeriklerimizi oluşturduğumuz alanda, hemen sağ tarafta yer alan parametreler içinde “Meta veri Bilgileri” sekmesi vardır ki her nedense bu alanı etkili olarak kullanmayan bir çok site sahibi görmekteyiz. Yine bu sitelerde sorulduğunda alanında iddialı olmak isteyen siteler olmakla beraber bu iddia kuru bir iddia olmaktan öteye geçemiyor maalesef.

Bunun en açık örneği de içerikleri oluştururken bu kısımın boş bırakılması veya gösterilmesi gereken hassasiyet ile doldurulmamasından kaynaklanmaktadır. Bu kısımın boş bırakılması demek, o sayfada kullanılacak olan anahtar kelimelerin ve genel açıklamanın “genel yapılandırma ayarları” kısmından alınacak olması manasına gelmektedir. Joomla yapısı itibariyle bu kısımın boş geçilmesi durumunda site genel meta ayarlarında yazanların alınması üzerine kurgulanmıştır. Buna göre, hazırlamakta olduğunuz içeriğinizin “Hamsili Pilav” olduğunu düşünürsek eğer, arama motorları o sayfayı ziyaret ettiğinde kaynak kodlarında;

{xtypo_code}<meta name=”keywords” content=”Yemek, yemek tarifleri, dünya mutfağı, yöresel yemekler, yemek menüsü, seçme menüler, seçme yemekler” />
<meta name=”description” content=”En güzel yemek tarifleri, iştahınızı kabartacak yöresel ve dünya mutfaklarından seçme menüler” />{/xtypo_code}

Şekinde çıktığını göreceğiz ki arama motorlarınca değerlendirilecek olan “Hamsili Pilav” içeriğimiz hemen hemen tabiri caiz ise güme gitmiş olacak. Burada içerik başlığımızın yer almadığını gördüğümüz gibi içeriğimizle uyumlu bir meta açıklaması ve anahtar kelime planlamasından da söz edilmemiş olacaktır. O zaman dikkat edeceğimiz en önemli hususların başında içeriklerimizi oluştururken asla ve asla sağ tarafta yer alan parametreler kısmıdaki meta veri bilgileri boş geçmeyeceğiz.

İçerik meta veri ve anahtar kelimeleri

Şimdi de aynı içeriğimizin meta verisini boş geçmeden uygun açıklama ve anahtar kelimeleri ile doldurduğumuzda sayfanın kaynak kodlarına bir bakalım;

{xtypo_code}<meta name=”keywords” content=”karedeniz yemekleri, hamsili pilav, hamsi yemeği” />
<meta name=”title” content=”Hamsili Pilav” />
<meta name=”description” content=”Karedeniz yemeklerinin kralı olan hamsili pilav yemeğinin tarifini bir de bizden okuyun” />{/xtypo_code}

Örneğimizde görüldüğü gibi bu içeriğimizin başlık (title) anahtar kelime ve açıklamasının direk o sayfamıza özel metalarla görüntülendiği, aynı zamanda da içeriğimizin başlığı ile metaların uyumu arama motorlarında hedeflediğimiz yere bizi daha erken ulaştıracak şekle gelmiş bulunmaktadır. Ana sayfamızın metalarından bağımsız, içeriğe ait uyum içindeki metalar ile indexlenecek olan içeriğimiz arama kelimelerinde daha yukarıda olacak tarzda hazırlanmış oldu.

Bu anlamımızda site içi optimizenin sadece site genel metaları ile içeriğe özel metalarına yönelik olan ksımına değindik. Ve sadece tek bir kategoriye odaklanmış olan siteye ait özel bilgilerin düzenlemesini gördük. Bir dahaki anlatımımız birden fazla kategori ve birden fazla alana hitap eden genel bir blog sistemindeki meta çalışmalarına bakacağız.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir