Joomla Seo’da Ping Faktörü

Joomla alt yapısı ve çekirdek kodlarının SEO’ya uygunluğu ve arama motorlarının genel anlamdaki algoritması paralelinde düzenlenmiş olduğundan tekrar bajsetmeyeceğiz. Joomla SEO konusundaki yazılarımı takip edenler için zaten bu konuda teferruatlı makaleleri önceden paylaşmıştım. Bu yazımızda da küçük ipuçları ve bir takım iyileştirmelerden sizlere bahsedeceğim, en iyi sonuçları alma noktasında bir adım daha ileriye gitmemizi sağlayacak olan bu ipuçlarını sizlerde deneyebilir ve sonuçlarını bir sonraki Google güncellemesi ve zaman içindeki indexlenen sayfa sonuçlarından takip edebilirsiniz.

Joomla ile hazırlamış olduğumuz projeler, birer youtube, gittigidiyor.com, facebook gibi projeler olmadıklarından,  google örümcekleri bu siteleri indexlediği gibi bizlerin sitelerini indexlemeyecektir. Çünkü bu bahsedilen siteler her an güncel ve binlerce kullanıcısı olan sistemler olduklarından arama motoru örümcekleri hemen her an bu sitelerdeki linkleri ve içerikleri toplamaktadırlar.

joomla-seo-ping

Bu sebeple, bizlerin de güncel bir sitemiz varsa ki bilindiği gibi google’da iyi sonuçlar demek = devamlı güncellenen ve özgün siteler demektir. Bu durumda bize lazım olan ve joomla’da eksikliği çekilen “Ping” olayı; Genellikle blog sistemlerinin başarılarından bir tanesi de (örneğin wordpress seo plugini) bu sistemle hazırlanmış sitelerin linklerinin çok daha çabuk google dizinine eklendiği gerçeğidir. Bu durum aslında salt olarak scriptin başarısından çok 3. parti yazılımlarla elde edilen bir uygulamanın, ping uygulamasının bir sonucudur. (tabi tek başına bu bir etken değildir.)

Ping dediğimiz uygulama, belirlemiş olduğumuz arama motorlarını sitemize davet etmekte kullanılan, bir nevi öğrencinin parmak kaldırıp, bir şey söylemek istiyorum demesi gibi, sitenizin arama motorlarına bir davetidir. WordPress gibi sistemlerde, kullanılan seo eklentisi ile beraber de gelen ve her yazılan yeni bir içerikte otomatik olarak belirlenmiş arama motorlarına ping atıp, “yeni bir içeriğim var” demesi gibi… İşte joomlamızda olmayan, seo eklentileri içinde yer almayan ancak 3. parti yazılımlarla olduğu kadar bu işi web üzerinden yapan servislerden de yararlanarak boşluğu doldurabiliriz.

Böylece, içeriklerimizle güncellediğimiz joomla’mızın çok daha hızlı bir şekilde (15 dakika ile 30dk. Arasında gibi) eklenen içeriğimizin google tarafından indexlenmesini sağlayabiliriz. Tabi bu ping olayını fazla abartmamak gerektiğini hatırlatmama gerek yok sanırım, örnek olarak günde 5-10 içerik ekliyorsunuz, ve bu ekleme zaman aralığı da 30 dk. Dan az ise her içerik için ayrıca ping atmaya gerek yok. Ancak gün içinde periyodik bir şekilde uzun zaman aralıklarıyla içerik ekliyorsanız o halde her içerik eklemenin ardından ping atabilirsiniz.

autopinger

Şimdi de bu ping olayını yapabileceğiniz web ping servisimizi tanıyalım, www.autopinger.com sitesi üzerinden sadece kutucuğa site adresimizi yazıp “Start” butonuna basmamız, se.ili olan servislere ping göndermemiz için yeterli olacaktır.

Ping işlemni yaptıktan sonra “Joomla Watch”, “bbclone”  veya sunucu panelimizdeki ziyaretçileri takip ettiğimiz “Latest Visit” kısmından gelen arama motorlarını görebilirsiniz. Peki bu işi joomla için bir eklenti ile çözemez miyiz? Diyenler için de bir çözümümüz var tabiki. Jcrawler ismindeki bileşenimiz bu konuda bize yeardımcı olacak, bileşenimiz sadece bir ping bileşeni değil aynı zamanda “crawler” olarak google site haritamızı oluşturmakta da kullanabileceğimiz ve aynı zamanda da ping vazifesini yapan bir bileşendir. Her iki metodla da arama motoru örümceklerini sitenize çekebilir ve her zamandan daha iyi bir sonucu gitme yolunda önemlibir aşama daha kaydetmiş olacaksınız. Bir dahaki seo ipucunda görüşmek dileğiyle.

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir