Link Çıkışları ve Google

Hemen hemen tüm webmaster’ların bildiği bir konu olmasına rağmen yine de bilmeyen ve bu konuda fikir sahibi olmayı isteyen kullanıcılar için link değişimi veya içeriklerimizde bulunan linkler ile sitemizden sağladığımız çıkışların önemine kısaca değinmek istiyorum. Link çıkışı en çok karşılıklı olarak alınan bağlantılar şeklinde ve amacı sağlam backlinkler sağlamak üzerine kurulu lişnk değişimleridir. Eğer mantıklı ve makul seviyede yapılırsa sitemiz adına değerli bir uygulamaya dönüşeceği gibi aynı zamanda mantıksızca yapıldığında da tam tersi bir şekilde olumsuz bir sonuca varmamıza sebep olabilecek bir uygulamadır. Genellikle link değişimi yapacağımız sitelerin linklerini alıp sitemize yerleştirirken Google vb… arama motorları faktörünü düşünerek alınması gerektiğini biliyoruz.

Yöntemimizde her zamanki gibi “Çapraz Link Değişimi” şeklinde olacaktır, olmalıdır. Bu yöntemde aslolan taktik, sitemize linkini koyduğumuz hedef site bizim bir başka sahip olduğumuz siteye link verir böylece elimizde olması gerektiği gibi bir backlinkimiz olacaktır. Bu yöntem hepimzin bildiği gibi çapraz link değişimi şeklinde adlandırılır. Bunu biraz daha anlaşılır kılmamız gerekirse; Benim elmadoktoru.com ve joomladersleri.com isimli iki tane sitem var, ben elmadoktoru.com siteme tanıdığım ve bildiğim, sitesi spam olmayan, göndereceği hit ve içerik kalitesi bana uygun olan “A” sitesine linkimi koyuyorum. Linkimi de koyarken mutlaka bu linkin “title=” değeri taşımasına dikkat ediyorum. Bu şekilde arama motorları bu yazılan linkin tam olarak ne olduğunu anlamalarını sağlayacağı gibi daha isabetli bir sonuç elde edeceğim. O sebeple sitemin linkini hazırlarken bu ayrıntıya dikkat ederek aşağıdaki örnekte olduğu gibi bir link hazırlayıp “A” sitesine linkimi koyduruyorum.

<a href=”https://www.elmadoktoru.com” title=”Mehmet Yazıcı” target=”_blank”>mmcn</a>

Bu vermek istediğim linkte kişisel sitemi tanımlayan ve ad, soyadımın olduğu title’ı olması gerektiği gibi yazdım, siz buraya kendi linkinizle ilgili ve bu linki tanımlayıcı bir başlık girebilirsiniz. Bu şekilde hazırladığım linki “A” sitesi yayınladı. Şimdi de ben “A” sitesine bir diğer sitem olan joomladersleri.com üzerinden link vereceğim. Böylelikle hem “A” sitesinin hem de elmadoktoru.com sitesinin birer çapraz linki olmuş olacak ve bunlar bir nevi karşılıksız link gibi olacağından arama motorları açısından mahsuru olmayan bir link değişimi olmuş olacak. Bu şekilde dilediğimiz kadar link değişimi yapabileceğimiz gibi yine de bu alınan link miktarını abartmamakta tabiki fayda var.

Link değişimi yapacağımız sitelerimizi iyi seçip, google tarafından spam olarak algılanmış veya ileride alınması muhtemel sitelerin linklerini almamaya, kaliteli sitelerle (en azından kendi sitemiz orantısında) link değişimi yapmayı unutmayacağız. Bir de içeriklerimizde geçen linkler konusuna kısaca değinmek gerekirse, bazı kullanıcılar bu konuda tutucu davranarak, içerikte geçen tüm linklere “no follow” değeri atayarak linkleri arama motorlarından gizlerler. Halbuki bunun sizin sitenize bir zararı yoktur, mümkün olduğu ve yine makul olduğu çerçevede içeriklerinzde linklerin olması ve onları bir siteye göndermesinde sakınca yoktur.

Aksine faydası vardır ki, o zaman google vb… arama motorları sizin bu linkinizi bir tavsiye link olarak değerlendirecek ve o linki tavsiye eden sitenize artısı olacaktır. Bu artı ise şu yönde olmaktadır, linkini verdiğiniz site kaliteli, topluma yararlı, özgün, vb… kriterleri taşıyan sitelerdense o zaman bu öneriniz dikkate alınacak, sitenizden link çıkışları hep böyle kaliteli oldukça da google gibi sistemler sizin önerilerinizin güvenli öneriler olduğunu algılamasına yol açacaktır. Bu da sizin ilerideki pagerank değerinize olumlu yönde katkısı olacaktır. Sonuç olarak, adabına uygun şekilde, sitenizden verdiğiniz dış bağlantıların size bir zararı olmamakla beraber gerek backlink gerekse de pagerank anlamında çok faydası olacaktır. Yeterki bunu spam olaak algılanmayacak ölçüde, makul seviyede yapılmış olsun.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir