NASA dünyanın en büyük Selfie’sine imza attı

Son dönemde oldukça popüler olan selfie yani kişilerin kendi kendini fotoğraflaması üzerine herkes birşeyler yapmaya, paylaşmaya çalışıyor. Eminim ki siz de birşeyler yapmış, bu akıma dahil olmuşsunuzdur. Gerçekten eğlenceli anlarımız için bazen gerekli olabiliyor. 😉

Tüm dünyada birbirinden ünlü kimse ve kuruluşlarının bile kayıtsız kalamadığı bu akıma türkçe bir isim de bulundu. Bildiğiniz gibi Selfie demeyelim, Türkçe bir isim bulalım diye uzun süren gündem oluşmuştu. Cem Yılmaz; “kendikem” demişti. Başkaları daha farklı isim önerileriyle Türkçe isim bulmaya çalışmıştık. Sonrasında da Türk Dil Kurumu (TDK) olaya el attı ve en seçkin önerileri bir araya getirip aralarından seçme yaptı.

Sosyapoz”, “Başyapıt”, “Bengil”, “Beyani”, “Cepimge”, “Çekendi”, “Çekerol”, “Çekinti”, “Çeklaçek”, “Çektirim”, “Çeksun”, “Eday”, “Ferdi”, “Görsel Salım”, “Seyfi” ve “Kendirme” gibi birçok ismin de aralarında bulunduğu yüzlerce isim arasından seçme yapılarak 5’e indirildi.

İlk 5’e giren isimler; “özçekim”, “kendiçekim”, “görçek”, “kendinçek” ve “bakçek” oldu. Aralarından da seçim yapılarak “Selfie”‘nin TÜrkçe karşılığı seçilmişti. Seçilen isim ise “ÖZÇEKİM” olmuştu. Sanıyorum çok kişi beğenmiştir.

nasa en büyük selfie

Konuyu dağıtmadan devam edecek olursak NASA (Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi) olaya dahil olarak kendi selfie’sini yapmaya karar verdi. 22 Nisan Dünya gününe özel olarak #GlobalSelfie etiketiyle sosyal medya resim yüklemeleri istendi. 113 ülkeden 36 binden fazla insan ve mekan resmi yüklendi ve selfie için çalışmalar başlamış oldu. Gönderilen fotoğraf sayısı 50 bini aşkın olunca biraz temizlik ve eleme de yapıldı tabiki. Sonra KÜRESEL SELFIE (GLOBALSELFIE) adını verdikleri çalışma haftalar sonunda netleşti.

Sonunda ortaya 3.2 gigapixel boyutlarında dev bir Selfie fotoğrafı çıktı. Görenlerin hayretle izlediği NASA Küresel Selfie ‘ye ulaşmak için birkaç kelime önceki bağlantıyı kullanabilirsiniz. Nasıl olmuş görüşlerinizi de yorum alanından paylaşabilirsiniz…

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir