O Bir Dünya Markası Ancak “Engelli”

fizy müzik videoAdını belki bir çok kişi son zamanlarda duydu ama o uzun süredir yayında ve dünyanın bir çok ülkesinde müzik dinlemenin en kolay yolu olarak yabancı internet sitelerinde de çokça önerilen bir site Fizy.Com Tartışmaların odağındaki fizy son zamanlarda Müyap ile yaşadığı telif “anlaşmalarındaki anlaşmasızlık” nedeni ile mahkeme kararı ile yayını Türkiye’ye yönelik durdurulmuş durumda. Ayrıca hukuken de kendisine uygulanan sorunlarla boğuşuyor ama internet dünyası onu şimdiden bir “dünya markası” olarak kabullendi bile.

Müzik dinlemenin en kolay yolunu oluşturan Fizy, geçtiğimiz günlerde düzenlenen ve ciddi bir teknoloji sitesi olan Mashable tarafından dalında en iyi site olarak seçti. Last.fm, Pandora gibi devleri geride bırakarak birinci olan Fizy, erişimindeki yaklaşık 75 milyar mp3 olmasının yanı sıra 30 dilde hizmet verebildiği için artık dünya çapında bir Türk markası olarak tanınıyor. Aslında sunucularında herhangi bir müzik dosyası barındırmayan ve sitenin ana kodlaması üzerinden veri botları ile çeşitli platformlarda yayınlanan müzik ve video bilgilerini çekmek sureti ile yayın hayatını sürdüren Fizy maalesef kapalı konumda.

Her ne kadar proxy üzerinden yahut DNS düzenlemesi yolu ile siteye erişim yapılabilse de yine de böyle bir başarıya imza atmış olan Fizy’nin resmiyette kapatılmış olması hayli düşündürücü. Geçtiğimiz günlerde konu hakkında karşılıklı açıklamalar ile telif haklarına saygılı olduğu ve Müyap ile belirli çerçevelerde anlaşması olduğu tartışılsa da gelinen bu noktada siteye erişim durdurulmuş durumda. Haberturk muhabirleri ile görüşen Fizy’nin ortaklarından ve yöntecilerinden Orkun Tekin önümüzdeki İstanbul’a döneceğini söylemiş, bu telif ve erişim engelleme meselesi ile ilgili daha somut adımlar atılacağı da ayrıca bir not olarak belirtmekte fayda var.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir