Powerpoint .pptx dosyaları Mac ve iPhone’da nasıl düzenlenir?

Her ne kadar Microsoft Powerpoint yıllardır bilgisayar sunumları için en çok tercih edilen program olsa da, yaratılan sunum dosyalarını macOS ya da iOS sistemlerinde değiştirmek – kullanmak hep bir sorun hâline geliyor. Biz de .pptx formatlı dosyaları, Apple ürünlerinde nasıl düzenleyebileceğinizi anlatmaya karar verdik.

.pptx dosyası nedir?

Tahmin edeceğiniz veya bildiğiniz üzere, .pptx formatı Microsoft’un PowerPoint programı tarafından hazırlanmış sunum dosyalarının formatıdır.

2007’de .ppt olan format, daha sonra XML’e geçiş yaptı ve sonuna ‘X’ harfi eklendi.

PowerPoint dosyası Mac’te nasıl düzenlenir?

2013 yılından bu yana satışa sunulan her Mac’te Keynote programı karşımıza kurulu olarak çıkıyor. Buna rağmen eski Apple bilgisayarlara da yükleme şansınız var.

KeyNote kullanarak .pptx uzantılı PowerPoint dosyalarını rahatlıkla değiştirebilirsiniz. Bunun için Mac bilgisayardaki .pptx uzantılı sunuma sağ tıklayın ve KeyNote ile aç seçeneğini kullanın. Başlangıçta birkaç uyarı gelebilir fakat onayladıktan sonra dosyayı rahatlıkla değiştirebileceksiniz.

Ayrıca sunumu KeyNote’da değiştirdikten sonra yine .pptx formatında, yani PowerPoint sunumu olarak kaydetme şansınız var. Düzenleme işlemi tamamlanınca, Dosya kısmından Farklı Kaydet seçeneğini işaretleyin ve PowerPoint yazısına tıklayın. Bu şekilde baştan düzenlediğiniz sunumu, yine .pptx olarak kaydedebilecek ve Windows bilgisayar kullanan kişilere gönderebileceksiniz.

Tabii en basit yöntem doğrudan Microsoft Office kullanmak. Microsoft, macOS platformu için de Office sunuyor fakat bunun için belli bir miktar, hatta yüksek bir miktar ücret ödemek gerekiyor. Dolayısıyla, direkt olarak KeyNote’la işlerinizi halledebilirsiniz.

PowerPoint dosyası iPad ve iPhone’da nasıl düzenlenir?

Tıpkı Mac’teki gibi, Apple artık Keynote ve GarageBand gibi uygulamaları iOS’ta da ücretsiz hâle getirdi. Yani cep telefonunuz veya tabletinizde KeyNote bulunmuyorsa, doğrudan App Store’a girip ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Bundan sonra yapmanız gereken işlemler macOS’la hemen hemen aynı. Programı açın, .pptx formatlı dosyanızı yükleyin, KeyNote’da düzenledikten sonra benzer şekilde kaydını alın. Burada uygulama size üç farklı kayıt seçeneği sunuyor; KeyNote, PDF veya PowerPoint. Nasıl bir çıktı alacağınız ise artık sizin keyfinize kalan bir durum.

Tabii yine Mac bilgisayarlardaki gibi, mobil platformlarda da doğrudan Microsoft Office uygulamaları kullanma şansınız var.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir