Raspberry Pi ile Neler Yapılabilir?

Teknolojiye ve programlamaya karşı bir ilginiz varsa ve yaratıcı olduğunuzu düşünüyorsanız Raspberry gibi cihazları mutlaka almalı ve kullanmalısınız. Kendiniz robotlar ve otomasyon ürünleri üretmek için Raspberry’i kullanabilir ve yaratıcılığınıza bağlı olarak her şeyi bu cihazlar yardımıyla yapabilirsiniz.

Raspberry Pi

Oldukça iyi donanım özelliklerine ve GPIO pinlerine sahip, mini bir bilgisayar olan Raspberry, bildiğimiz bilgisayarlardan eksiği olmayan bir cihazdır. İlk olarak Birleşik Krallıkta okullar için bilgisayar bilimlerini öğretmek amacıyla üretilmiştir fakat beklenenden fazla ilgiyi görünce yeni nesilleri geliştirilerek endüstriye kazandırılmıştır. Şu an dört ana kendi içlerinde de birçok model bulunduran Raspberry’ler ile akla gelecek her şey yapılabilir. Örneğin bu cihaz yardımıyla evinizi akıllı bir ev haline getirebilirsiniz.

Bir bilgisayarın sahip olduğu işlemci, ram gibi bileşenleri dahili olarak bulundurur. Bunun yanında depolama için USB Bellek veya SD Kart kullanılabilir. Klavye, fare, monitör gibi çevre donanımlarını da kullanabilmeniz için USB ve HDMI girişleri bulunmaktadır. Yani isterseniz bu cihazları normal bir bilgisayar gibi de kullanabilirsiniz. Ülkemizde Raspberry Pi 4’ün fiyatı 400TL’dir. Barındırdığı bileşenlere göre fiyatı 100TL’ye kadar düşebilir. Peki, Raspberry Pi ile yapılan en iyi projeler neler? Size de fikir olması açısından en iyi raspberry projelerini sizlerle paylaşacağız.

Raspberry Pi ile Neler Yapılabilir

1. Ev Asistanı

Raspberry ile evinizle konuşmak, oturduğunuz yerden işleri yaptırmak istemez miydiniz? İşte bunu isteyen birkaç yazılımcı Google Home gibi sistemleri Raspberry ile uyumlu hale getirdi ve Raspberry cihazına diğer çevre birimlerini bağladı. Bu sayede sesli komutlarla ışıkları açıp kapatabiliyorlar, ev kapısını açabiliyorlar, televizyondan kanal değiştirebiliyorlar ve daha birçok şeyi yaptırabiliyorlar. Bundan sonrası sadece onların hayal gücüne kalmış durumda. Sizde böyle bir asistan tasarlamak isterseniz, Google raspberry için asistan API’si sunuyor. Hem de ücretsiz.

2. Twitch Botu

Bir yayıncı ve yazılımcı Raspberry cihazlarını tamamen Twitch botuna çevirdiler. Böylece yayındayken Raspberry cihazlarına bağladıkları butonlar yardımıyla sesi açıp kapayabiliyorlar, sahneleri değiştirebiliyorlar ve chat sayfasını yönetebiliyorlar. Bu bot yardımıyla ek bir yardımcıya ihtiyaç duymuyorlar ve yayıncı yayın anında sadece butonlara dokunarak istediğini yapabiliyor. Ayrıca tüm yayınlarını kayıt altına alan Raspberry daha sonra analiz imkânı da sunuyor.

3. Mesafe Ölçer

Metrelerle ve mesafelerle çok fazla işi olan kişiler için üretilmiş oldukça basit bir Raspberry projesi ile birlikteyiz. Sadece mesafe sensörü, lcd ekran ve biraz programlamayla üretilebilen bu cihaz ile seçtiğiniz cismin sensöre olan uzaklığını ekranda izleyebiliyorsunuz. Böylece ölçü alırken hiçbir şey yapmanız gerek kalmıyor. Bunun yanında bu sistemi park sensörü ve benzeri şekillerde de kullanabiliyorsunuz.

Burada bahsettiğimiz projelerden Raspberry ile yapabileceklerinizin yüzde biri bile değil. Tamamen sizin yaratıcılığınıza bağlı bir şekilde istediğiniz her şeyi icat edebilir ve kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunun yanında yazılım yeteneğinizi de geliştirerek para kazanabilirsiniz. Raspberry Pi ile yapabileceklerinizin sınırı yok bu yüzden hemen işe koyulmanızı tavsiye ederiz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir