Samsung A9 İşlemcileri Üretmeye Başladı mı?

Geçtiğimiz günlerde Kore’de yer alan ETNews adlı ajansın geçtiği habere göre, Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC)’nin iPhone 6, iPhone 6 Plus ve iPad air 2 cihazları için A8 işlemcileri çoğunluğunu ürettiğini bildirmesinin ardından Samsung’un da A9 işlemcileri üretmeye başladığı haberini yayınladı.

A9 sistemine sahip çiplerin 2015 yılı içerisinde çıkması planlanan iPhone’lar ve iPad’ler -ki bunlar muhtemelen iPhone 6S yani mevcut iPhone 6 serisinin S serisi olarak yayınlanacak- üzerinde kullanılacağı tahmin edilmekte.

Bu endüstrinin içinde bulunan kişilerden alıntı yapılan haberde, Samsung’un 14 nanometre FinFET teknolojisini kullanarak A9 çipleri üretmeye başladığı, çiplerin üretim yerinin de Samsung’un multi milyar dolarlık tesisi olan Austin, Teksas’taki fabrikasında üretildiği belirtildi.

Her ne kadar Güney Koreli holding FinFET teknolojisi sürecini Kore’nin Giheung şehrinden yönetiyor ve üretimini orada yapıyor olsa da, sadece A9 çipleri ilk aşamada Teksas’ta üretileceği belirtildi.

Bu arada, TSMC’nin 16 nanometrelik FinFET plus teknolojisi geçtiğimiz yıl Temmuz ayında kullanılmaya başlanmıştı.

A8 işlemci kullanan iPhone 6 ve iPhone 6 Plus ile A8X işlemci kullanan iPad 2 TSMC’nin 20 nanometre işleminden geçerek üretilmekteydi. TSMC, Samsung’u Apple’ın işlemci üreticisi olarak belirledi çünkü Güney Kore firması A8 / A8X çiplerin %40’ından sorumlu olacak.

20 nanometreden 14 nanometreye FinFET teknolojisine geçiş yapıldığında daha küçük boyutlu olmasından dolayı daha düşük güç tüketimi ve daha yüksek performans elde edilecek ki bu da elektronların daha kısa mesafede hareket etmelerinden kaynaklı olacak.

Geçmişi göz önünde bulunduracak olursak, Apple muhtemelen çip siparişlerini yine Samsung ve TSMC arasında paylaştıracaktır ki bu şekilde tedarik sürecinde sıkıntıya düşmesinler.

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir