Jailbreaklı Cihazlara Restore Yapın

Geçtiğimiz günlerde, iOS camiasında kulaktan kulağa dolaşan bir söylenti vardı ki o da cihazlara SemiRestore yani Yarı Sıfırlama işlemi yapılarak cihazların rahatlamasının sağlanabileceğiydi. Keza bilindiği üzere Jailbreak yapılan cihazlara restore (sıfırlama) işlemi yapılamıyor.

SemiRestore-1024x584

SemiRestore ile cihazlarınıza güncelleme yapmadan sıfırlama işlemi yapabileceksiniz ve böylelikle Jailbreak işlemi yaptıysanız Jailbreak’tan mahrum kalmayacaksınız.  Tabi ki cihazınızı güncellememek için birçok nedenininiz olabilir fakat bunların içlerinde en önemlisi hiç şüphesiz Jailbreak.

Bilindiği üzere Apple iOS 6.1.2 sürümü için sürüm imzalama işlemini iOS 6.1.3 güncellemesini yaptıktan sonra durdurdu ki bu da geri dönüş yapılamayacağı ve daha düşük sürümlerden 6.1.2 sürümüne güncelleme yapılamayacağı anlamına gelmekte. Evasi0n Jailbreak aracı ile Jailbreak yapılabilecek son sürümün de 6.1.2 sürümü olduğu göz önünde bulundurulduğunda cihazı iyice ağırlaşan ve çekilmez bir hal alan Jailbreak kullanıcıları için SemiRestore oldukça önem taşıyor.

Apple sürüm düşürmek isteyenlerin karşısında oldukça gaddar duruyor, keza sürüm düşürme işlemi oldukça zor hatta imkânsız bir olay. Hatta iOS 6.1.2 kullanıyorsanız bile iOS 6.1.2 tekrar yükleme yapamıyorsunuz, illa ki güncelleme yapmalısınız ki bu da güvenlik önlemi olarak lanse ediliyor. Peki, iPhone, iPod veya iPad’iniz gerçekten çok ağır işlemeye başladıysa ne yapmalısınız? Bu konu işte oldukça can sıkan bir konu. Bu sebeple cihazımızı kasacak ve problem çıkaracak her türlü tweak ve uygulamadan her zaman kaçınmamız ve bu konuya dikkat etmemiz gerekmekte.

SemiRestore işlemi bu devrede iOS kullanıcılarının hayatına bir kurtarıcı edasıyla giriş yapıyor desek yanlış olmaz galiba. Keza uzun süredir beklenen uygulama nihayet kullanıcılarla bir araya geliyor. Biz henüz deneme fırsatı bulamadık fakat yabancı bloglarda deneme fırsatı bulan arkadaşlardan aldığımız bilgiler, uygulamanın amacına uygun olarak hizmet ettiği ve cihazlarınızı oldukça hızlandırdığı yönünde. Restore yapacaksınız ve Jailbreak’ınızı kaybetmeyeceksiniz. Düşünmesi bile harika..

Peki SemiRestore (Yarı Sıfırlama) işlemi nasıl yapılacak? Adım adım anlatalım:

SemiRestore, cihazınızdan hemen her şeyi siliyor. Jailbreak tweakları, uygulamalar, fotoğraflar, notlar, hatırlatıcılar, ayarlar, müzik ve bütün kişisel verileriniz. Doğru bu yarı sıfırlama fakat tam sıfırlamaya en yakın sıfırlama işlemi bu. Bundan dolayı her şeyden önce uygulama, mesaj, notlar gibi önemli verilerinizin mutlaka yedeklerini alın.

Tekrar söyleyelim, SemiRestore henüz yayınlanmadı fakat yayınlanması an meselesi ve aşağıdaki anlatacaklarımız şimdilik Mac bilgisayarlar için geçerli, Windows sürümü çıktığında buradan anlatıma ulaşabilirsiniz.

Adım 1: SemiRestoye uygulamasını indirilenler klasörünüze indirin.

Adım 2: Cydia’ya giriş yapın ve OpenSSH ve APT 0.7 strict uygulamalarını indirin.

Adım 3: Terminali açın

Adım 4: İndirilenler klasörünüze gidin.

Adım 5: Aşağıdaki kodu, terminalden çalıştırın ve SemiRestore cihazınıza aktarılsın.

scp SemiRestore-beta5 root@10.0.1.12:/var/root/SemiRestore-beta5

NOT: Yukarıdaki kodda SemiRestore-beta5 olan kısımları, tam sürüm yayınlandığında dosya adı neyse onunla değiştirmelisiniz.

Adım 6: Aşağıdaki kodu kullanarak bilgisayarınızdan cihazınızın içine giriş yapın:

ssh root@10.0.1.12

Adım 7: Cihazınızdan /var/root yoluna giriş yapın, orada SemiRestore dosyasını göreceksiniz. “ls” komutunu kullanarak içinde bulunduğunuz dizinin içeriğini görebilirsiniz

Adım 8: Aşağıdaki kodu kullanarak SemiRestore dosyasını güvenli hale getirin:

chmod +x SemiRestore-beta5

NOT: Yukarıdaki kodda SemiRestore-beta5 olan kısımları, tam sürüm yayınlandığında dosya adı neyse onunla değiştirmelisiniz.

Adım 9: Aşağıdaki komutu yazın ve enterleyin (aynı şekilde dosya ismini düzenlemeyi unutmayın):

./SemiRestore-beta5

Adım 10: Terminal penceresinde bir hareketlilik olacak, aşağıdaki gibi görünmesi gerekmekte:

SemiRestore-Terminal-Window-1024x657

Adım 11: Sizden 0 tuşuna basmanız istenecek, 0 tuşuna basın ve enter yapın, SemiRestore işlemi başlamış olacak

NOTLAR: Terminal penceresinde de belirtildiği üzere bu aşamada sabır esastır. Eğer cihazınızda çok fazla veri ve dosya, eklenti vs. mevcutsa bu işlem daha uzun sürecektir. Sadece sabırlı olmanız gerekmekte. Cihazınız birden fazla sefer yenide başlayacak, telaşa gerek yok. SemiRestore tamamen tamamlanana kadar kurulum asistanını başlatmayın.

SemiRestore ile sıfırlama yapıldığında, yukarıda da bahsettiğimiz üzere her şey siliniyor ve hiç bir şey kalmıyor. iTunes üzerinden yapılan sıfırlamadan tek farkı Cydia ve iFile’ın cihazdan silinmemesi ve güncelleme yapılmamış olması.

Yapımcının web sitesi üzerinden yapılan uyarıları sıralayacak olursak:

Eğer cihazınızda problem mevcutsa, o problemi çözmenin başka bir yolu olabilir, illa restore yapmanız gerekmeyebilir. Örneğin cihazınız sürekli Güvenli Mod’a geçiyorsa, Cydia’dan Mobile Substrate’i silmek sizi rahatlatacaktır.

Herhangi sıfırlama işleminde yaptığınız gibi verilerinizi mutlaka önceden yedekleyin.

Bu işlem, cihazınızda bulunan bozuk kodları ve dosyaları onarmaz!

Cihazınız birkaç sefer yeniden başlatılacak, paniğe gerek yok.

Konunun başında da bahsettiğimiz gibi SemiRestore şu an yapım aşamasında ve bu konuyu bilgi amaçlı aştık. Programın gelişme aşamaları için www.semirestore.tk sayfasını takip edebilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir