SEO Bizim Her Şeyimiz

Bir webmaster için vazgeçilmez ve en önemsenen konudur, hatta bazen tasarımın bile önüne geçer ancak asla tasarımdan bağımsız düşünülecek bir yapı olmadığını da hemen herkes bilir. Bu sihirli kısaltma için hiçte kısa olmayan hatta sayfalar dolusu kitaplar ve teknikler okuyarak Google vb… arama motorlarının tahmini olarak algoritmasına uygun mantıklar geliştirmeye çalışılır. Google kaçar, webmaster kovalar, kaçan da kovalandığını bildiğinden artık bu kaçış aynı zamanda gelişmeyi getirir ve webmasterlar google’ı bir yandan da böylece geliştirir. Artık, dersini sıkı çalışan ve şans ihtimali çok düşükte olsa böyle bir özelliği olan webmaster kısa zaman (3-12 ay) içinde projesini istediği makul seviyelere getirir.

Dün backlinkler seo çalışması yapanların en gözde faktörü olurken (çok az da olsa hala devam ediyor), bugün veya yarın pek bir şey ifade etmiyor olabilir, olabilecektir. Google artık (2008 yılı gibi) bu alanda çok daha hızlı koşmakta ve webmasterlar’ın kovalamalarında kendini biraz daha fazla gizleyebilmekte. Yani para onda imkan onda, her geçen süre de google için bir avantaj olurken webmaster için dezavantaj haline geliyor. Ancak şu bir gerçek ki google hala her siteye hakkını vermediğinin örneklerini bir çok alanda gördüğümüz gibi (örneğin: gazeteler.com). Ancak google her zaman daha iyiye doğru da gittiği bir gerçek, genel seo falları (kriterleri) her geçen gün biraz daha gerçekten uzaklaşırken sanki google hakkı olan artık hakkını daha iyi alacak bir yapıya doğru algoritmasını geliştirdiğinin örneklerine rastlayabiliyoruz. Madem seo hakkında sizlere bu kadar kelimeden oluşan bir yazı yazdık öyleyse 2009 seo fallarına (olası google kriterlerleri) acizane bizim de bir katkımız olsun istedik.

  • Her zaman olduğu gibi tasarımınızın ve kullanılan scriptin hatasız olması (kodlama sorunları ve temalı bir sistemse valid değerde olması)
  • Sadece yada en yoğun seo çalışması olarak backlinklere fazla asılmayın.
  • Ne istediğinize karar verin, yani ya pagerank, ya anahtar kelimelerde iyi bir sıralama, ya da tek ama ana bir kelimede başa oynama.
  • İçeriklerinizde kullanılan kelimeler arasına serpiştirilmiş anahtar kelimeler, ancak bu anahtar kelimeler direk olarak site ana anahtar kelimeleri değil de bunlara eş değer kelimeler olması.
  • Anahtar kelimelerinizi fazlaca olmamakla beraber içeriklerinizde google’ın gözüne sokun (kalın, altçizgili vb…) tabi bu anahtar kelimeler içeriğinizin özel anahtar kelimeleri, yani başlık, ana konu vb… yansıtsın.
  • Çerçevelerden uzak durun.
  • Sayfa içi linkleme yine önemini koruyor, ilgili içerikler şeklinde içeriğinizle alakalı diğer içerikler gerek kelime linkleme bazında gerekse de yazı sonunda abartı olmayacak şekilde mutlaka olsun.

Burada yazan şeyler çoğu webmaster’a hikaye gibi gelecek olsa da buna da ihtiyacı olan insanların olacağını düşünerek yazdığımızı belirtmek isteriz, seo konusu bir kaç kelime yada bir kaç zamanlık bir çalışma işi değildir, aksine devamlılık isteyen bir süreçtir bu süreci en iyi ve en uzun şekilde değerlendirip anlamlı işler yapanların mutlaka karşılık bulacağı bir süreç olmakla beraber sürekli kendinizi geliştirmeniz gereken bir alandır, bol bol seo konusunda makaleler okumanız sizi zamanla kendi kriterlerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.

2 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir