SEO ve SEF Özellikleri

Öncelikle bu yazımızın Joomla içerik yönetim sistemi kullanıcılarını kapsadığını belirtmeliyim, sizlere bu konuda yaşanan bir kaç kavram kargaşasına açıklık getirmek amacıyla kısa bir kaç tanımdan bahsetmek istiyorum. Bu temel kavramlarımız “SEO” ve “SEF” kavramlarıdır ki fazlasıyla iç içe konular olduğundan genellikle birbirleriyle karıştırılır ve böylelikle kavram kargaşası meydana gelir ki bu seferde bilgi değil kulaktan dolma olarak bu konuda ilerlenir.

Aslında kavramların birbirine karıştırılma sebeplerinin başında da bu scriptin türkçe çevirilerinden kaynaklı olabilir, şu anda bile joomla yönetim panelinden “Genel Yapılandırma”  kısmına girip hemen sağ tarafta “SEO Ayarları” ve hemen altında da bazı değerlerin aktif yada pasif yapılabileceği kısım gelir. İşte kavramlar birbirine karışmaya başladı bile; SEO, hepimizin bildiği gibi “Search Engine Optimization” kelimelerinin kısaltılmış halidir ki bunun tam karşılığı “Arama Motoru Uyarlaması” dır. Yani, sizler arama motorlarına uygunluk için yaptığınız genel seo çalışmalarının tanımıdır. SEF,  “Search Engine Function ” yani “Arama Motoru Fonksiyonu” anlamına gelmektedir, bu ise bize farklı bir şeyi yani seo’nun yapılabilmesi için gerekli olan alt yapının kullandığımız script (joomla) bazında aktif edilmesi ve uygun hale getirilmesidir.

joomla-seo-sef

İşte bu noktada genel ayarlarda yazan bu tanımlamanın “SEO Ayarları” değil de “SEF Ayarları” şeklinde yazılması gerekir ki joomla kullanıcıları bunu böyle bilip böyle de giderlerse daha doğru bir yoldan gitmiş olacaklardır. Sonuç olarak bilmemiz gereken konu SEO eşit değildir SEF, çünkü bunlar elma ile elmanın kasası kadar farklı anlama gelen kelimelerin kısaltması olduğunu artık bilerek çalışırsak ileride karşımıza çıkacak sorunları veya soruları da doğru şekillerde aramamıza faydası olacaktır.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir