SEO’da İçerik Zenginliği ile Doğru İçeriğin Farkı

Bir arkadaşımın bana Google Adsense için söylediği website içeriğinin zenginleştirilmesi gereği ve bunun doğal sonucu olarak tıklama değerinin artacağı düşüncesi aklıma, SEO için aslolan içeriğin zenginliği mi? yoksa doğru içerikleri oluşturmak mı? sorusunu getirdi. Öyle ya, sitenizin içeriği ne kadar zengin ise o kadar çok indeks alma imkanınız olacak, bunun doğal sonucu olarak da websitenizin ziyaretçi trafiği artacak ve reklamlarınız da bir okadar çok tıklanacak. Ancak bu işin salt bu şekilde işlemediğini benim gibi SEO konusunda amatör olan birisi bu güne kadar edindiği tecrübe ile bile tahayyül edebilir. Bir yönü ile doğru bir çıkarım olmasının yanında tek eksiği “doğru içeriği oluşturmak” faktörünün ikinci plana itilmesi yahut hiç göz önüne alınmaması olacaktır.

Doğru içerik kavramı da aslında kendi içinde açıklanmaya muhtaç bir nitelemedir, bir içeriğin doğru olduğuna nasıl karar vereceğiz? Onu da SEO‘nun bir başka olmazsa olmaz unsurlarından bir tanesi olan “sitenizin hedef kitlesi” belirleyecektir. Çok bilindik bir açıklama gibi düşünülse de özellikle yeni websiteleri ve yöneticileri açısından çokça düşülmeyen bir faktördür. Biraz ondan, biraz bundan, biraz da şundan mantığı ile oluşturulmuş olan hemen her telden çalan kategori yapısı ile SEO yapmak ile çorba yapmayı eş değerde tutarcasına birden bire her alana ve her kesime hitap eden websiteleri oluşturmak “hedef kitle” anlayışından çok uzak bir davranış olsa gerektir.

Oysa yapılacak en etkili çalışma ve tutulacak en iyi yol ilk başlarda direk olarak kullanıcı odaklı ve belirli bir kullanıcı kesimin arayışına uygun paralelde planlama yapmak çok daha iyi bir başlangıç olacaktır. Zaman içinde, yazımızın da baş tarafında geçtiği üzere hedef kitlenin beklentilerini karşılayacak nitelikte içerikler, mümkünse günlük, olmadı haftalık kaliteli yazılarla zenginleşmesi SEO‘da başarı açısından doğru bir orantı olacaktır. Mesela, en dallı budaklı olan alan Teknoloji kategorisidir ki içine koyacağınız alt kategoriler ve bunlara bağlı içerikler sizi sizden alır da nereye vardığınızı dahi bilemezsiniz. Böylelikle içerik bakımından çok zengin ama enerjinizi dağıtmış olmanın verdiği negatiflikle kalitesiz diye tabir edilebilecek basma kalıp içeriklerle donatılmış bir website ile yüzyüze kalabilirsiniz.

SEO

Oysa bunun yerine yine Teknoloji kategorisi baz alındığında mobil teknoloji, yahut bilgisayar teknolojisi gibi spesifik bir kategori seçildiğinde hem hedef kitlenizi tam olarak belirlemiş hem de çalışma alanınızı daraltarak kendinize ek enerji oluşturmuş olacaksınız. Bu enerji de içeriklerinize kalite, devamında da sitenize zenginlik kattığını daha rahat görecebileceksiniz. İşte o zaman önünüzü daha rahat görecek “Doğru içerikler >> içerik zenginliği >> hedef kitlenin oluşması” denklemi yerine gelmiş olacak. İşte bu durumdan sonra da daha çok hit, daha çok gelir düşüncenize daha hızlı bir şekilde erişebilirsiniz. Zaman içinde oluşturmuş olduğunuz hedef kitlenize artık yavaş yavaş teknoloji ana kategorisinde yeni bir alt kategoriyi katarak genişletme imkanını da daha az uğraşarak elde etmiş olursunuz. Tabi bu konuda editör ve yazar anlamında sağlam bir ekibiniz olduğunda bu kategorileri daha rahat zenginleştirebilirsiniz ancak unutmayın arama motoru dizinleri aynı zamanda “her şeyde iyi olmak adına hiç bir şeyde başarı elde edemeyen domainlerin de mezarlığı konumundadır.”

SEO denilen deryadan sizlere taşımaya çalıştığım damlaların faydalı olmasını umuyor çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir