Sitelere Mahremiyeti İhlal Cezası

Kişisel Haklar ve MahremiyetHer ne kadar mahremiyetin sınırları nedir? Bunlar neye ve hangi kritere göre belirlenecek? soruları muallakta olsa da kişisel bilgileri koruma adına herkes şahsi bilgilerin mahremiyeti noktasında websitelerine dava açma hakkına kavuşabilecek. Daily Telegraph gazetesinin haberine göre avrupa birliği üye ülkelerine, dolayısı ile bu birliğe katılmak isteyen ülkelerin uyum kanunları çerçevesinde yeniden düzenlemeye gitmeleri gündemde.

 

Habere göre bu yeni tasarı kullanıcılara ‘mahremiyeti ihlal’ suçlamasıyla internet sitelerine dava açma hakkı verecek. Ayrıca, internet kullanıcıları sitelerde biriktirilen bilgilerinin silinmesini de talep edebilecek. Tasarının kanunlaşması durumunda AB ülkelerinde kişisel verilerin korunması ile ilgili hayati bir adım atılmış olacak.  Bu uygulama ile ‘Online unutulma hakkı’nı elde eden kullanıcıların, Facebook ve Google gibi gizliliği ihlal ettiği iddia edilen siteler karşısında elinin daha da güçleneceği bildiriliyor.

Bilindiği gibi facebook gibi siteler kişilerin oluşturdukları profilleri, ekledikleri resimler vb. içerikleri sunucularından tamamen silmiyorlar. Bu yeni düzenleme ile beraber artık bu gibi durumlara karşı kişiler bu bilgilerin tamamen silinmesini talep edebilecek ve uymayan websitelerine kanuni yaptırımda bulunabilecekler. Ancak başta da belirttiğimiz gibi, mahremiyetin sınırları nerede başlar ve nerede biter bu konu hayli su götüreceğe benzese de yine de web kullanıcıları açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirilebilir.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir