Spotify nedir, ne işe yarar?

Bu girişim gündemde olduğu için tanıtmak istedik. Spotify internet tabanlı bir müzik akışı servisidir. Birçok dev müzik yapımcı şirketiyle anlaşması bulunur. Bunlardan seçkin olan bazıları: Sony, Warner Müzik Grubu, Universal, The Orchard ve EMI‘dır. Hizmetin amacı istenilen müziğin / şarkının dinlenmesine olanak sağlamasıdır. Dilediğiniz müziğe sanatçı, albüm, plak şirketi, tür ya da çalma listesi üzerinden ulaşabileceğiniz gibi basit bir arama yaparak da ulaşabilmeniz mümkün.

2008 Ekim ayında kurulan Spotify AB, 2011 yılında iskandinav taraflarında yayın ağını genişletmeye başladı. Aslen İsveç merkezli bir girişim olup 2010 yılının sonlarına doğru 10 milyon kullanıcı sayısına ulaştı. Bu kullanıcıların da 1 Milyonu ödeme yapan kullanıcılar. Avrupa’nın bazı bölgelerine erişimi var. Yakın zamanda da Türkiye‘de resmen hizmete başladı. Kullanıcılar istedikleri müzikleri satın alabilirler.

spotify

Birçok sistem üzerinde desteği bulunur ve sorunsuz çalışabilmektedir. Bu sistemleri başlıca olarak; Windows, Mac OS X, iOS, Linux, Android, Windows mobile, webOS… şeklindedir. Yani ülkenize desteği bulunuyorsa ulaşma konusunda sıkıntı yaşamayacağınız bir sistem. Mobil dahil birçok işletim sistemi için ulaşılabilir durumda. Ancak taşınabilir cihazlar üzerinden kullanabilmek için premium hesap sahibi olmanız gerekiyor. Ödemeyi kredi / hesap kartı ya da PayPal hesabı ile yapabilmek mümkün.

spotify ekran

Ülkelerdeki kullanımı belli başlı telif hakkı izinlerinin ardından mümkün olduğu için her ülkeden ulaşımı söz konusu değil. Ülkemizde bile geç denebilecek bir zaman sonra gelebildi. Neyse ki telif hakları konusunda anlaşılmış, gerekli altyapı hazırlığı tamamlanıp hizmete sunulmuş. Şimdilerde bu tarz telif hakkı izinlerini sanıyorum Apple’ın iTunes radyosu yapıyor. Başta ABD olmak üzere belli başlı ülkelerde hizmete giren iTunes Radyo henüz ülkemizde hizmete açık değil.

spotify mobile

Ülkemizde nasıl bir kullanıcı trafiği yakalayacak tahmin etmek güç. Ancak online müzik sektörü de her geçen gün büyüyen bir pasta. Bu pastadan pay almak isteyen girişimler de kozlarını paylaşacaklar. Fizy de bu kategoride bir girişim. Türkiye merkezli girişim bir zamanlar başı telif haklarıyla belaya girmiş ve yayını durdurulmuştu. Ancak Turkcell bu pastayı tahmin etmiş olacak ki, yüksek bir bedel ile hizmeti satın alarak ücretsiz olarak kullanıcıların hizmetine sunabilmişti. Şimdilik benim kullandığım ve keyif aldığım müzik servisi Fizy. Bakalım önümüzdeki günlerde hangi tarafa geçeceğiz. 🙂

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir