Update Komutu Joomla Sql

Sql komutlarıyla sorunlarımızı giderme konulu anlatımlarımıza devam ediyoruz. Şimdiki anlatımımızda, içeriklerimizi oluştururken bu içeriklerimize ulaşacak kullanıcıların yeki seviyesini belli bir düzeyde ayarladıktan sonra, tekrar bu içeriklerin erişim haklarını nasıl düzenleyeceğimizi göreceğiz. Bildiğiniz gibi oluşturulan içeriklerin fazla olması durumunda tek tek bu içerikleri gerek registered (kayıtlı) gerekse de (public) genel kullanıma açmak bir hayli zor olacaktır. Bunun yerine bir SQL komutuyla bu işlemi yapmak daha kolay hale gelecektir.

Kullanacağımız bu SQL komutu “UPDATE” olacak ve devamına yazdığımız tablomuzu nasıl güncellemesi gerektiğini bu komutta belirterek istediğimiz sonuca ulaşabileceğiz. Örnek vermemiz gerekirse, bilindiği gibi içeriklerimize ait bilgiler jos_content (eğer başka ön ek belirlememişsek) tablosudur ve tüm içeriklerin kayıtları ve bilgileri bu tablo içinde tutulurlar. İşte “Update” komutumuzla bu tabloyu istediğimiz hale getirmek suretiyle güncelleyeceğiz. Veritabanımıza girip SQL bölümüne tıkladığımızda sorgu penceresi gelecektir, bu pencereye aşağıdaki komutu tırnaklar olmaksızın yapıştırıyoruz.

UPDATE jos_content SET access = 0

Bu komutu yazıp çalıştırdığımızda jos_content tablosunu güncelleyerek, tüm içeriklerimizi genel kullanıma açık (public) hale getirmiş olacağız ve tüm kullanıcılar kayıt olmaksızın içeriklerimizi görebilecekler. Bunun tam aksini istiyorsak ve tüm içeriklerimizi kayıtlı olan üyelerimizin görebilmelerini istersekte aşağıdaki komutu yazıp çalıştırmamız yeterlidir.

UPDATE jos_content SET access = 1

Şimdi aynı mantığı kullanarak bu işlemi menüler ve menü öğelerine de uygulayabilirsiniz o zaman SQL komutumuz şu şekilde olacak

UPDATE jos_menu SET access = 0

Veya yukarıdaki örnekte olduğu gibi tam tersi

UPDATE jos_menu SET access = 1

Gördüğünüz gibi hem zamandan tasarruf etmiş olacağız hemde bu tip fonksiyonların kullanımına dairmantığı anlayarak en azından bir joomla kullanıcısı olarak SQL ve SQL komutlarına da alışmış olacağız. Bir dahaki yazımızda bakalım karşımıza ne gibi pratik ipuçları çıkacak, kolay gelsin

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir