İndirdiğimiz Uygulamaların ne kadarını kullanıyoruz?

Akıllı telefonların hayatımızda oldukça yer ettiğini hepimiz biliyoruz. Üstelik sadece bununla da kalmayan akıllı telefonlar, yanlarında yeni kullanımları ve entegrasyonları da beraberinde getiriyorlar. Bunlardan belki de en önemlisi uygulamalar. Applications diye isimlendirilen türkçesi Uygulamalar olan bu işlevsel yazılımlar sayesinde telefonumuzun performansını daha doğru bir ifadeyle bize özgün kullanımını bir adım öteye taşımış oluyoruz.

Peki ama bu uygulamalar ne kadar gerekli? Yani bu soruyu sormamızdaki asıl amaç aslında bu alandaki veriler. Çünkü bu alandaki verilere bakıldığında sırf Apple’ın mağazasında (AppStore) 750bin‘den fazla uygulama bulunuyor. Bu rakamlar ile de zaten uygulama sektöründeki ipi şimdilik göğüsleyen taraf. Apple’ı çok yakından takip eden Google de ikincilik ile boy gösteriyor. Cep telefonları her ne kadar büyük bir sektör ise uygulamalar da o denli büyük bir sektör oldular. Her uygulamayı geliştiren bir developer, bu uygulamaları bizlere sunan uygulama marketleri ve satın alan veya ücretsiz kullanan bizler. İşte bu döngü gerçekten çok karlı hale geldi.

Uygulamalar, AppStore, Google

Yazının başında da belirttiğimiz gibi acaba bu uygulamalar ne kadar gerekli? Çünkü yapılan araştırmalarda da kişilerin birçok uygulamayı indirdikleri fakat düzenli olarak kullandıkları (ihtiyaç duydukları) 15-20 uygulama olduğu vurgulanıyor. Aslında bu araştırmanın sonucunu kendi üzerimizden düşündüğümüzde de aşağı yukarı aynı sonuca ulaşacağımız aşikar.

İndirilen uygulamaların %95 gibi büyük bir çoğunluğu çabucak terkediliyor. Yani ihtiyaç hissedilmediğinden kullanımı bırakılıyor veya siliniyor.

Araştırmaların bir diğer dikkat çekici yönleri de şu ki; insanlar 2011 yılında uygulamaların başında günde ortalama 37 dakika geçirdiler. Bu süre 2012 yılında 39 dakikaya yükseldi. Satılan yeni akıllı telefonlar ve satışlardaki büyüme oranlarına bakarsak bu süre epey yükselecek gibi görünüyor.

Biraz belki eleştiri belki de gün yüzüne çıkarma olarak bakılabilse de; aslında bu uygulamaları günümüzün boşa geçebilen zamanlarını değerlendirme ve daha değerli kılma adına kullanılırsa da bence faydalı bir zaman bile olabilir. Tabiki bu sadece bir iyiniyet. 🙂 Çünkü birçoğumuz da eğlence olsun, vakit ölsün diye kullanıyoruz.

Uygulama geliştirmek isteyenler için de bir uyarımız var; Artık birçok uygulamanın bulunduğu bu mağazalarda yeni bir yazılım ile yükselmeye çalışmak çok zor olacaktır. Çünkü milyonlara yaklaşan uygulama pazarına tek başınıza girmek başarı oranını da ortaya koyuyor aslında.

Tabiki uygulamanıza güveniyor ve sağlam bir de tanıtım/reklam çalışması yaparım diyorsanız da başarılı olmamanız için de bir sebep görünmüyor. Çünkü bu çok ciddi büyüyen bir pazar halini aldı. Gerçekten büyük bir iş kolu olan uygulama sektöründe siz de var olup büyük pastadan bir pay almayı hedefleyebilirsiniz…

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir