Veritabanı Tabloları ve Görevleri 2

Makale serimizin bir önceki yazısında temel anlamda joomla içerik yönetim sistemine ait tabloların neler olduğunu sıralamış, örnek olarak da “jos_banner” tablosunun yapısına kabaca bakmıştık. Bu inceleme bir tabloya nasıl girilir ve bu tabloda yer alan satırlar düzenlenmesi gerekirse ne şekilde yapılır konusunu görmüştük. Şimdi ise tek tek tüm tabloların görevlerine bakıp joomlaya ait veritabanı tablolarını daha yakından tanıyalım.

jos_banner :

phpmyadmin-gozat

İlk yazımızda değindiğimiz üzere bu tablomuz, joomla yönetim panelinden girdiğimizde, “Bileşenler >> Reklam >> Reklamlar” kısmında yer alan tek tek reklamlara ait bilgileri tutan tablodur. Bütün reklamlar bu tabloda tutulurlar ve tıpkı yönetim panelinden reklamları satır satır gördüğümüz gibi bu tabloda da bu reklamları satır satır görebiliriz.

jos_bannerclient – jos_bannertrack :

Bu her iki tablomuz da reklam bileşenimizin devamı olan diğer iki tablodur, asıl veri “jos_bannerclient” tablosunda yer alır ki bu tablomuzun yanındaki (üst resimde işaret edilen simgenin yanındaki) simgeye tıkladığımızda da görebileceğimiz gibi reklam ile ilgili olarak diğer ek bilgileri tutan tablolardır. Eğer lüzum olursa, reklamların tüm detaylarını müşterileri ile beraber yedeklememiz gerekirse o zaman veritabanından bu üç tablonun yedeğini birden almamız yeterli olacaktır. Böylelikle reklamlar, reklamlara ait bilgiler, tıklanma miktarları gibi tüm verileri yedeklemiş olabiliriz.

jos_categories :

Hepimizin bildiği gibi bu tablo yönetim panelimizden içeriklerimize ait olarak açmış olduğumuz kategorilerin bilgilerini tutar. “İçerik >> Kategori Yöneticisi” kısmından girdiğimizde burada yer alan tüm bilgiler bu tablomuzda depolanırlar. Bu tablomuzun yanındaki “Gözat” butonuna tıkladığımızda her satırda bir kategori gelecek şekilde, ayrıca yukarıdaki sütun isimlerine bakarak her sütuna gelen verileri buradan görebiliriz. Bir nedenle bu kısımdan düzenleme yapmamız gerekirse “gözat” butonuna tıklayıp tablomuzun içeriğine girip her satırda yer alan kategorilerin başındaki “Kalem Simgesi”ni tıklamamız yeterli olacaktır. Bu şekilde ilgili kategorinin verilerine girebilir burada istediğimiz bir düzenlemeyi bilinçli olmak kaydıyla yapabiliriz. Eğer bir gün sadece içeriklerimizin yedeğini almamız gerekirse, o zaman bu tablomuzu da yedek alınacak tablolara dahil etmeliyiz. Çünkü genel olarak her içerik bir kategori altındadır (kategorisiz olanlar bunun dışındadır) ve yedek alınırken kategori tablosunu dışarıda tutarsak o zaman veriler yedeği başka bir veritabanına yüklediğimizde görünmeyecektir. Burada anlatılanların daha anlaşılır olabilmesi için yerel sunucuda yahut gerçek sunucunuzda phpmyadmin kısmına girip adım adım bakarsanız daha anlaşılır olacaktır.

jos_components :

Sitemizde yüklü olan bileşenlerimizin ve bileşenlerimize ait bilgilerin yer aldığı tablodur. Bu tablomuz genel anlamda sisteme yüklü olan tüm bileşenlere ait bazı bilgileri içerirler. Örneğin, sisteme virtuemart alışveriş bileşenini yüklediğimizi varsayalım, bu yüklemeyle beraber bu veritabanımıza ayrı bir tablo olarak örneğin “jos_virtuemart” şeklinde bir tablo açılır, aslında bu bileşenle ilgili tüm işlemler bu sonradan otomatik olarak eklenen tabloda yer alır, ancak bu bileşeni yönetebileceğimiz joomla yönetim paneli bileşenler kısmında bu bileşenin adını görüyorsak bu ad “jos_components” tablosunda tutulan verileri sayesinde görünürler. Bu nedenle her hangi bir sebeple yüklü olan bir bileşenin yedeğini alacaksak, kendi tablosu olan örenğimizdeki gibi, “jos_virtuemart” tablosunun yedeğini aldığımız gibi “jos_components” tablosunun yedeğini de almalıyız. Aksi halde bir başka veritabanına bileşenimize ait yedeği göndermemiz gerekirse ve gönderirsek o joomla ile ilgili olarak yönetim panelinden baktığımızda bileşenler kısmında bu bileşenin adını göremeyeceğiz. Sanırım bu hususta anlaşılmış oldu. O halde hazır yeri gelmişken bu konu ile bağıntılı olarak bir ipucu vermemiz ileride yaşanacak olası bazı sorunların çözümünde bize faydası olacaktır.

  • Bir bileşenle ilgili bir sorun yaşadınız, bu bileşene ait dosya ve klasörleri de  ftp den manuel olarak sildiniz, ancak joomla sayfanız açılmıyor, çünkü aslolan veri, veritabanında tutulan veridir ve jos_components” içinde bu bileşen tanımlandığından sistem bu bileşeni ekrana getirmeye çalışacaktır ve dosyaları da olmadığından farklı farklı hatalar verecektir. O halde bu şekilde bir hatalı bileşen kaldırma durumunda hemen “jos_components” tablosunun yanında yer alan “Gözat” simgesine tıklayıp, ilgili bileşenimize ait satırı bulup, yanındaki kırmızı (X) işaretine tıklamak suretiyle tamamen silinmesini istediğimiz bileşenin tanımlamasını kaldırmış oluruz. Tabi bileşenin kendi tabloları olan ve örnekte verdiğimiz “jos_virtuemart” şeklinde başlayan tüm tabloları da silmemiz gerekir.

Böylelikle joomlanın standart tablolarından, reklam bileşeni, kategori ve bileşen tablolarını tanımış olduk, ayrıca bir tablonun içinden sadece bir satırın nasıl silineceğini, içeriklerimizin yedeğini alırken “jos_categories” tablosunun da yedeğinin alınması gerektiğini görmüş olduk. Bir dahaki makalemizde de sırasıyla diğer joomla tablolarını ele alıp karşımıza çıkaracağı yeni bilgileri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir