Veritabanı Tabloları ve Görevleri 3

Veritabanı tablolarımıza ait makalemize devam ederken bu konudaki 1. Bölüm ve 2. Bölümleri farketmemiş olanlar ilgili linklerden konumuzun başlangıç noktasından itibaren takip edebilirler. Veritabanımızda tabloların sıralanış şekline göre devam edersek;

jos_contact_details :

Joomla yönetim panelimizden “Bileşenler >> İletişim >> İletişim Birimleri ve hemen altında >> İletişim Kategorileri” kısmındaki bilgileri ihtiva eden tablomuzdur. Sitemizin bu kısmından oluşturmuş olduğumuz tüm iletişim ve iletişim kişisine ait bilgiler bu tabloda yer alırlar. Bu tablomuzun hemen yanındaki “Yapı” ve “Gözat” butonlarına tıkladığımızda eğer bir den fazla iletişim kişisi varsa “Gözat” kısmından tablomuza girdiğimizde her satıra bir iletişim kişisi gelecek şekilde sıralandığını görebiliriz.

jos_content :

En çok soru aldığımız ve genellikle sorulan soruların da “Ben sitemdeki sadece içeriklerin yedeklerini almak ve bunu başka bir joomla sitesine taşımak istiyorum, nasıl yapabilirim?” sorusuna da yanıt verebileceğimiz şekilde açıklamaya çalışacağımız tabloya geldik. Bu tablo, sitemizde bulunan yayınlanmış veya yayınlanmamış olan tüm içeriklerin tutulduğu en önemli tablodur. Bu nedenle hem yukarıdaki soruya yanıt olabilecek hem de bu tabloya has özellikleri tanıyabilmek adına özellikle anlatılması gereken site üyelerimize ait tablodan (ileride bu konu da gelecek) bile daha önemli bir tablo olarak ele alacağız. Az önce de belirttiğimiz gibi tüm içeriklerimiz bu tablo da yer alıyor, joomla yönetim panelinden “İçerik >> İçerik Yöneticisi” menü öğesine tıkladığımızda ekranımızda yer alan tüm içerikler, ek olarak, bir içeriğe girdiğimizde hemen sağ taraftaki parametreler kısmı da dahil olmak üzere tüm veriler bu tablomuzda tutulur. Her biri ayrı bir sütun içinde (Yapı simgesine tıkladığımızda bu sütunlar görülebilir) belli bir düzende saklanırlar. Veriler bu tabloda saklanırken, içeriklerden birine girdiğimizde yazı editörünün hemen üzerinde yer alan ve aşağıdaki resimde de işaret edilen, “Bölüm, kategori” alanlarını görüyoruz, işte en çok sorulan o az yukarıda bahsetmiş olduğumuz soruya buradan başlayarak yanıt vermek konunun daha anlaşılır olmasını sağlayacaktır. icerik-yoneticisiİçeriklerimizin yedeğini alıp başka bir joomla veritabanına taşımamız için, içeriklerimizin bölüme, kategoriye veya kategorisiz olarak aynen alınabilinmesi ve sorunsuz olarak ikinci bir joomla veritabanına taşına bilinmesi için mantıken de bölüm ve kategorilere ait veritabanı tablolarının da yedeğini almalıyız. Yani bu duruma göre;

  • jos_content
  • jos_categories
  • jos_sections

Tablolarının yedeklerini beraber olarak almalıyız, işi biraz daha ileri götürürsek eğer, bu içeriklerimizin ön sayfada yayınlanma, tıklanma bilgilerini de almak istersek, yedeğimize bu seferde şu iki tabloyu da dahil etmeliyiz.

  • jos_content_frontpage (ileride bu tablo anlatılacak)
  • jos_content_rating (ileride bu tablo anlatılacak)

Ancak bunları almak zorunlu değil, belirttiğimiz gibi eğer gerekiyorsa bunlarda alınacak yedeğe dahil edilir. Bir diğer hususu da hazır yeri gelmişken ekleyelim ki, eğer bu içeriklerimizin yedeklerini az yukarıda belirttiğimiz gibi almak ve buna ek olarak menüden bağlantılarını ve hangi içeriklerin, kategorilerin, bölümlerin hangi menüye bağlı olduklarını ve tüm bu yedeği olması gerektiği gibi almamız gerekirse de o zaman yukarıdaki yedeklenecek tablolara aşağıdakileri de dahil etmemiz gerekiyor.

  • jos_menu (ileride bu tablo anlatılacak)
  • jos_menu_types (ileride bu tablo anlatılacak)

Böylece bölümler, kategoriler, içerikler, menü öğeleri, menü çeşitleriyle beraber bir bütün olarak yedeklenmiş olacaktır. Şimdi yine bir ek daha yaparak yedeğimizi biraz daha genişletelim. Yukarıdaki menü ve menü türlerini yedeğe dahil ettik, ancak her menü türü aynı zamanda birer modüldürler. Eğer bu yedeğe menüleri de dahil edeceksek o halde bu menülere ait modülleri de dahil etmemiz en mantıklısı olacaktır.

  • jos_modules
  • jos_modules_menu

Yedeğimize yukarıdaki modüllere ve modüllere ait tablolarıda dahil edersek o zaman menü modüllerinin dışında sitemizde yer alan diğer modüllerde bu yedekle beraber gelmiş olacak. (örn: giriş modülü bilgisi) Bu da bizim istemediğimiz bir sonuç olabilir bu durumda yukarıdaki jos_modules ve jos_modules_menu tablolarını bu yedeğe dahil etmemek daha iyi olacaktır. O zaman neden anlattık? diye soracak olursa, burada öğelerin tablolar bazında bir birleriyle olan ilişkisini size tam olarak gösterebilmek amacıyla bu son eki yaptık. Artık her bir tabloya bakarken, bu tablonun ilişkili olabileceği bir başka tablonun varlığına yahut yokluğuna dair bilgilenmemizin önemini de görmüş olacağız. Şimdi de içeriklerimizle ilgili olarak farklı bir ipucunu daha size anlatmaya çalışalım. Sitenizde pek çok içerik var ve siz bu içeriklerin hepsini birden ya yayından kaldırmak yahutta yayına vermek istiyorsunuz. O kadar çok içerik var ki tek tek bunu yapmak hayli zamanınızı alacak bir uygulama olacak. Genel anlamda kendimizi ve daha önce yazdıklarımızı tekrar etmemek adına bu konuda zaten var olan buradaki >> makalemize ayrıca bakabilir ve bu işlemin nasıl yapıldığını da görebilirsiniz. İçerik tablosuna da bu kadarlık değinmenin yeterli olacağı kanaatindeyim, tabi kendi açımızdan baktığımızda bir çok şeyi anlatmış olarak düşünebiliriz. Ancak sizlerin bu konuda farklı farklı talep ve sorunları olabileceğinden bu makalelerin altına ilgili konu dahilinde yorum aracılığıyla sorularınızı eklerseniz bunları bir sonraki makalede yahut hemen o yoruma cevap şeklinde yayınlayabiliriz. Bu nedenle geri dönüşlerinizin bize ve bu konuları okuyan diğer kullanıcılara referans olacağını düşünerek hareket edersek amacımıza daha güzel ulaşa biliriz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir