Veritabanı Tabloları ve Görevleri 6

Yavaş, yavaş joomla veritabanı tabloları ve işlevlerinin neler olduğuna dair yazı dizimizin sonuna doğru yaklaşıyoruz. Belki bu makalenin dışında bir başka makale daha yazarak bu seriyi sonlardıracağız. Ancak veritabanı ve veritabanına ait bir takım bilgileri içeren ayrı bir makale yazarak bu serimizi desteklemeyi düşünüyoruz.  Şimdi phpmyadmin sıralamamıza göre tablolarımızı incelemeye devam edelim.

jos_migration_backlinks :

Bu tablomuzun içerdiği verilere “Gözat” simgesine tıklayarak bakmak istediğimizde verilerin olmadığını farkedeceğiz. Çünkü varsayılan olarak bu tablomuzla ilişkili olan özellik joomla yönetim panelinden kapalı olan bir uyumlu ek’e bağlıdır. Bahsettiğimiz alana, yönetim panelinden,  “Eklentiler >> Uygulama Eki Yöneticisi” kısmındaki plugin’lerden “System – Backlink” pluginine göz atarak anlayabiliriz. Bilindiği gibi bu plugin joomla 1.0 sürümlü sitelerinizi 1.5 sürümüne “Migrate” (göç) ettirdiğinizde eski linklerinizin 1.5 sürümüne uygunlaştırma amacını taşır. işte bu tablomuz buradaki verileri gerektiği zaman, eklentinin de aktif edilmesiyle beraber depolayan tablodur.

jos_modules – jos_modules_menu :

Joomla yönetim panelimizdeki, “Eklentiler >> Modül Yöneticisi” kısmına girdiğinizde, ekranda görülenlerin depolandığı tablomuzdur. Bu tablomuzun adının yanındaki “Gözat” simgesine tıkladığımızda her satıra bir modül gelecek şekilde dizildiğini görebiliriz. Yine her satırdaki modülün adının solunda yer alan “Kalem simgesi”ne tıkladığımızda da seçilen modülün parametreleri görülebilir. Tıpkı az önce bahsettiğimiz gibi yönetim panelinden modül yönetimine girdiğimizde karşılaştığımız alan ve her modülün içine girip düzenleme yapabileceğimiz gibi…

jos_newsfeeds :

Yine, joomla yönetim panelinden, “Bileşenler >> Haber Beslemeleri >> Beslemeler” kısmına girdiğimizde gördüğümüz tüm haber beslemesi linkleri, kategorileri, vb… alanda gördüğümüz her şeyin verisini tutan tablomuzdur. Bunun da içeriğini görüntülemek için yanındaki “Gözat” simgesini tıklayabilirisiniz.

jos_plugins :

Bizler ve bu anlatım serimiz için önem arzeden tablolardan bir tanesine daha geldik, bu tablomuz joomla yönetim panelinden, “Eklentiler >> Uygulama Eki Yöneticisi” kısmına girdiğimizde, görülen tüm plugin’lerimizin kontrolünü sağlayan tablodur. Önemli olmasının sebebini de farklı bir uygulamaya dayandırarak sizlere bu tablo içinden basitçe bir plugin’in yönetiminin nasıl olacağını göstermeye çalışacağım. Joomla ile beraber entegre olarak kullanılan “vBulletin, Phpbb3, SMF” gibi entegre edilebilir forum sistemini kullanan kullanıcılar bazı zorluklarla karşılaşıyorlar. Bu zorlukların başında bizim bu anlatımımızın paralelinde olan, yüklenen entegrenin kaldırılması sonucunda siteden üye girişi ve yönetim paneli girişinin yapılamaması, dolayısıyla yönetim paneline girilememesi sorunudur. Bilindiği gibi joomlanın üyelik giriş kontrolünü sağlayan plugin’i bu entegre sürecinde deaktif olur ve entegreyi sağlayan bileşenin kendine özel plugini (örneğin jfusion) aktif olur. Sizler entegre bileşenini kaldırmış olsanız bile plugin ya kalkmamıştır yahut önceden yani bileşeni kaldırmadan önce yine entegre bileşeni içinden bu özelliği deaktif etmeyi unutarak kaldırdığınızda. Joomlanın üye giriş kontrol plugini devre dışı olduğundan sizler yönetim paneline dahi giremezsiniz. İşte bu durumda başvuracağınız yer phpmyadmin ve joomla veritabanı, oradan da jos_plugins tablosu olacaktır. Şimdi size bu sorunu nasıl aşabileceğinizi örnekler göstermeye çalışalım. jos_pluginsÖncelikle “jos_plugins” tablomuzun yanındaki “Gözat” simgesine tıklayarak tüm pluginlerin önümüze satır satır liste halinde gelmesini sağlayalım. jos_plugins-yayinlamaResimde de görüleceği gibi “Authentication – Joomla” bahsetmiş olduğumuz joomlanın standart giriş kontrol plugini, ve sağda “published” yani “yayınlandı” seçeneği altında “0” yani “yaynlanmadı” seçili. İşte yapmamız gereken sol taraftaki kalem simgesine tıklayıp, bu sütuna girip yine kapalı konumda olmasını sağlayan “0” değerini “1” yapacağız. jos_plugins-yayinlama2Burada “published” alanını bulup sıfır değerini “1” yaptıktan sonra bu kısımda altta yer alan “git” butonunu tıklayarak pluginimizi aktifleştirmiş olalım. Böylelikle joomla yönetim panelinden giriş yapabilir dilerseniz de yüklü olan diğer plugini (jfusion) bulup silebilirsiniz. Böylelikle çok sık sorulan ve çok yaşanan sorunlardan bir tanesinin de nasıl çözümlendiğini de gösterdikten sonra sizler bu yolla nasıl düzenleme yapabileceğinizi de görmüş oldunuz. Muhtemel bu konuda son makalemiz olan 7. bölüm’e ait yazacağımız makale ile kalan diğer veritabanı tablolarını da inceleyip bitirmek üzere şimdilik hoşçakalın.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir