Veritabanı Tabloları ve Görevleri 7

Joomla veritabanı tabloları ve joomla ile veritabanı ilişkilerine dair yüzeysel sayılabilecek bilgiler içermesine rağmen 7. bölüm’e kadar geldiğimiz makale serimizde artık bu yazı dizisini sonlandıracağız. Bir önceki bölümde hayli yararlı bilgileri özellikle jos_plugin tablosuna değinirken paylaşmıştık. Şimdi kaldığımız tablodan anlatımımıza devam ediyoruz.

jos_polls :

Bu tablomuz joomla yönetim panelimizden, “Bileşenler >> Anketler” kısmına girdiğimizde görüntülenen alanı ve anketleri barındıran tablodur.  Tablonun içeriği az yukarıda tarif ettiğimiz kısımdaki anketlerin id numaralarını, anket başlığını, anketlerin takma adlarını, kaç kişinin oyladığı gibi verileri depolar. Diğer farklı özellikleri ise yine farklı tablolardan alan anket bileşeninn bağlı olduğu diğer tablolara bakarsak…

jos_poll_data :

Bu tablomuzda anketlerde yer alan ve kullanıcılarımızın seçmesini istediğimiz alanları, kaç kez seçildiklerini ve anketlerin id değerleri gibi bilgileri depolar, hemen arkasından da bir diğer tablo olan …

jos_poll_date :

Bu tablomuzda anketlere verilen oyların tarih ve saat gibi bilgileri ile anketlerin id numaralarını depolar.

jos_poll_menu :

Bu tablomuzun içeriğinden her hangi bir veri bulunmaz, standart olarak kurulumda örnek veri yüklense de boş gelir. Sebebi ise, tek görevinini menü yönetiminden bir menü öğesi oluşturmak suretiyle anket’e veya anket bileşenine direk bağlantı verildiğinde bu veriyi veya verileri depolar. Yani ankete ait menülern kontrolü bu tablo içinden yürütülür.

jos_sections :

Joomla yönetim panelinden, “İçerik >> Bölüm Yöneticisi” kısmından girildiğinde ekranımıza gelen kısıma ait bilgilerin depolandığı tablodur. Sistemimizde var olan bölümleri yönetim panelinden gördüğümüz şekilde sütunlar halinde tutar ve girilen değerleri depolayıp çağrıldıklarında ekrana basar.

jos_session :

Sitemize üyelik girişi ile giriş yapmış olan, gerek yönetim paneli açısından olsun gerekse de site ön yüzünden giriş yapmış olanların olsn bilgilerini tutan tablodur. Bu tablonun içeriğinde her giriş yapmış kullanıcının (o anda) sistem tarafından otomatik olarak atanmış “id” numarası (session id),  kullanıcı adı,  üyelik seviyesi, vb… bilgileri tutar. Eğer sitenizi bir gün bir başka sunucuya taşımanız gerekirse ve taşıma sonrası girişlerde problemler yaşarsanız bu tablonun içine, hemen yanındaki “gözat” simgesine tıklayarak girip tüm satırlardaki girişleri manuel olarak sildiğinizde probleminiz hallolacaktır.

jos_session

Ayrıca “Site >> Genel Yapılandırma >> Sistem” sekmesinde yer alan yukarıdaki resimde de görüleceği gibi oturum kayıtlarının tutulacağı süre ve kayıt dizinini de bu kısımdan düzenleye bilirsiniz.

jos_stats_agents :

Sitenizi ziyaret eden ve ajan diye de nitelenen arama motorlarına ait örümceklerin kayıtlarını tutar.

jos_templates_menu :

Joomla yönetim paneli, “Eklentiler >> Tema Yöneticisi” kısmından girdiğinizde sistemde yüklü temalarınızı ismen gördüğünüz gibi (hem site hem yönetim) tutulduğu tablodur.

jos_users :

En önemli tablolarımız içinde sonlara kalan tablomuzu aslında yüzeysel olarak 4. bölüm makalemizde ele almıştık. Ele alırken de “sadece üyelerin yedekleri nasıl alınır” mevzusu içinde değinmiş ve yedeklenecek tablolar içinde bu tablonun da yer alması gerektiğini belirtmiştik. Bu tablomuzun joomla sitemizde karşılık geldiği bölüm, “Site >> Üye Yöneticisi” bölümüdür. Buradan girdiğimizde, sitemizdeki kayıtlı üyeleri liste halinde gördüğümüz gibi bu tablomuzun yanındaki “Gözat” butonunu takladığımızda tüm üyeleri satır satır görebiliriz. Buradaki izleme yönetim panelinden daha detaylıdır, çünkü üye yöneticisinden üyelerimizin parolalarını göremeyiz, fakat bu tablomuzda parolaları özel bir şifreleme metodu ile şifrelenmiş olarak (MD5) halinde görürüz. Ama kullanılan parolaların tam halini göremeyiz. Bu noktada önemli bir ayrıntı hakkında sizlere bilgi vermemizin uygun düşeceği kanaatindeyiz. Eğer yönetici şifresini unutur ve bir şekilde de yönetici şifremizi değiştirmemiz gerekirse bu işlemi, bu tablo içinden yapabiliriz. Nasıl mı? İşte şimdi bu soruya yanıt arayalım ve hızlıca bu işlemin nasıl yapılacağına bakalım. Jos_users tablosunun yanındaki “Gözat” simgesini tıklayarak kayıtlı üyeleri bir bütün olarak görelim. jos_usersYine resimde görüldüğü gibi “Super Administrator” olan kişinin yanında yer alan kalem simgesini tıklayarak bu satıra daha doğrusu ilgili üyeye ait bilgilerin olduğu yere girelim. jos_users-sifre-duzenlemeResimde de görebileceğimiz gibi, “Password” yani şifre kısmında görülen kullanıcının parolasının MD5 denilen özel bir şifreleme yöntemiyle şifrelenmiş halde. İşte bu kısıma biz de belirleyeceğimiz bir parolaya ait MD5 şifresini yazmalıyız. Bunun için MD5 converter diye google’da aramamız yeterli. Örneğin, “yonetici” parolamız olsun, bununda da md5 karşılığı “4d0a728f80a47ca297d7aa6b3e430e83” dir. Bu alana aldığımız bu md5 halindeki parolamızı yazdığımızda ve altta yer alan “Git” butonuna bastığımızda joomla parolamız artık “yonetici” olarak yeniden düzenlenmiş olacak ve yönetim paneline girememe sorunumuz da ortadan kalkmış olacaktır.

jos_weblinks :

Joomla veritabanı tablolarımızdan sonuncusu olan ve joomla yönetim panelimizden, “Bileşenler >> Web Bağlantıları” mneüsünden ulaşa bileceğimiz, hem kategori yönetimi hem de web bağlantılarının tümünün verileri depolayan veritabanı tablomuzdur. “Gözat” butonuna tıklayarak veritabanında tutulan web bağlantılarına ait bilgileri sizler de görüntüleye bilirsiniz. Sizlere elimizden geldiğince faydalı olabilmek adına hazırlamış olduğumuz, 2 gün gibi kısa sürede bitmesine rağmen çok fazla zamanımızı yiyen bu makale dizimizin sonuna geldik. Ancak konu veritabanından açılınca sorulası ve anlatılası o kadar çok mevzu geliyor ve özel mesajlarla o kadar farklı talepler geliyor ki. Bunlara bir yanıt ve biraz da farklı açılardan veritabanı konusunu ele almak bizler için elzem oldu. Bu nedenle, bu makalelerden yetinmeyen arkadaşlarımıza bir süre sonra yazacağımız makalelerle cevap vermeye ve talepleri karşılamaya çalışacağız.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir