Whatsapp’ta Mavi Tikten Kurtulun

Facebook tarafından satın alınan Whatsapp uygulaması, ilk olarak bazı kullanıcılarda deneme amaçlı sunmuş olduğu mavi tik uygulamasını tüm kullanıcılar için sessiz sedasız bir biçimde uygulamaya koydu. Her ne kadar birçok kullanıcı için rahatsız edici bir durum olsa da, bu özellikle birlikte yolladığınız mesajların okunup okunmadığını ve ne zaman okunduğunu “mavi tik” sayesinde öğrenebiliyorsunuz.

Özellikle sosyal medyada kullanıcılar tarafından tartışmalara yol açan bu yeni özelliği kritik durumlarda kullanmayabilirsiniz. Şöyle ki, kullanıcılar tarafından keşfedilen açıkları kullanarak karşı tarafın sizin mesajı okuyup okumadığını engellemeniz çok kolay.

whatsapp-mavi-tik

Bu basit yollardan bir tanesi cihazınızı uçak moduna alma yolu. Şöyle ki, cihazınızı uçak moduna almak suretiyle internet olmadan mesajı okumanız gerekiyor. İnternet olmadan mesajı nasıl okuyacağız diyenleri duyar gibiyiz, bunu iOS ve Android platformlarında ayrı ayrı şu şekilde yapacaksınız:

iOS Kullanıcıları;

  1. Mesaj telefonunuza düştüğünde okumadan önce cihazınızı Uçak Modu’na alın.
  2. Mesajınızı okuyup işinizi bitirdikten sonra Whatsapp uygulamasını kapattıktan sonra cihazınızın Uçak Modu’nu kapatın ve cihazınızı kullanmaya devam edin.

Güncelleme: Bu işlemlerle uğraşmak istemeyenler için Cydia’da yeni bir tweak yayınlandı. WhatsApp Read Receipt Disabler ismindeki bu tweak Whatsapp görüşmeleri yaparken size mesaj geldiğinde karşı tarafın alındı mesajını görmemesini sağlıyor. Şöyle ki, mesaj geldiğinde okusanız bile karşı tarafa çift mavi tik yerine sadece çift gri tik düşüyor.

Eğer jailbreak yapılmış bir iOS cihazınız varsa, bu tweak mavi tiklerden kurtulmanın en garanti yolu olarak öne çıkıyor. WhatsApp Read Receipt Disabler tweakı Cydia’da Bigboss reposunda ücretsiz olarak bulunuyor.

Android Kullanıcıları;

  1. Whatsapp’ta gelen mesajı okumadan önce cihazınızın Wi-Fi bağlantısını ve Hücresel Verisini (internetini) komple kapatın.
  2. Mesajı okuyun ve daha sonra o mesajı silin.
  3. Wi-Fi veya Hücresel bağlantınızı tekrar açın.
  4. Mesajı silmiş olmanız sebebiyle karşı taraf mavi tiki görmeyecektir.

Uçak moduna alma yönteminin yanı sıra, karşı tarafın mavi tik görmesini engellemek amacıyla iOS cihazınızda kilit ekranı bildirimlerini aktif hale getirerek bu sıkıntıdan kurtulabilirsiniz. Şöyle ki, Ayarlar > Bildirimler yolunu izleyerek Whatsapp uygulamasını bulun ve Whatsapp ayarlarına girerek Kilitli Ekranda Göster seçeneğini aktifleştirin. Cihazınız kilitli değilken gelen mesajları uygulamaya girmeden görmek için ise Kilitli Değilken Uyarı Stili modunu “Başlıklar” olarak düzenleyin.

Dipnot olarak şunu eklemekte fayda var, herhangi birinden mesaj geldi ve siz bu kişiye mavi tik gitmesini istemiyorsunuz. Bunun için bu kişinin mesajını açmamanız yeterli. Şöyle ki, Whatsapp’a girseniz bile o kişinin mesajını okumadığınızda karşı tarafa mavi tik gitmiyor. O kişiye mavi tik gitmeyince dilediğiniz başka kişilerle dilediğinizce mesajlaşabilirsiniz.

Ek olarak, Whatsapp tikleri şu anlama geliyor:

gri-tick-1 Mesaj başarıyla gönderildi.

gri-tick-2 Mesaj alıcının telefonuna sorunsuz bir şekilde teslim edildi.

mavi-tik Mesaj yolladığınız kişi mesajınızı okudu.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir