Windows Sunucuda Dosya İzinleri

Windows sunucular genellikle özel scriptlerle çalıştığınızda tam bir sorun haline gelebilen sunuculardandır, hele hele rewrite desteği olmayan bir sunucuda iseniz o zaman bu sorun büyük bir sorun anlamına gelir ki şu anki konumuzun kapsamına sadece dosya ve klasör izinleri konusu giriyor. Linux + cpanel bir sunucuya nazarak windows sunucuların büyük bir çoğunluğunda, özellikle bu işlere yeni başlayan kullanıcılar çok zorlanırlar ki izinler, chmod, permission vb… dosya klasör izinlerini tanımlayan terimlere de yabancıdırlar. Bu sebeple çalıştıkları scriptlerde (örneğin joomla, wordpress, sm forum vb…) bu sorun dışa vurur, işte bu anlatımımızda sizlerle basitçe bu dosya klasör izinlerinin nasıl düzenleneceğini paylaşacağım. Anlatımı joomladersleri.com sitemizden alıntılayıp buraya ekliyorum ki ayrıca bu konuda soru ve sorunları olan kullanıcılar destek forumundan da yararlana bilirler. Windows sunucumuza tarayıcımız vasıtasıyla bağlanalım ve ana panele ulaşalım.

 

Panelde bulunan “Dosya Yönetimi” menü öğesine tıklayalım ve ilgili bölüme gidelim.

Dosyalarımızın ve sitemize ait tüm klasörlerin bulunduğu alan dosya yönetimi dizininde “httpdocs” içinde yer alır, dikkat “httpsdocs” değil.Httpdocs yazısına bir kere tıklayalım ve ana dizinimize gidelim.

Şimdi izinlerini değiştirmek istediğimiz bir klasör olsun ve bu klasörümüz de “templates” klasörü olsun, o zaman bu klasörümüzün adının sırasına bakalım ve en sağda sarı bir kilit işareti göreceğiz bu kilit simgesine tıklayalım.

Bu resimde de gördüğümüz gibi soldaki ok ile işaretlenmiş olan sekmeyi buluyor ve tıklıyoruz (Plesk IIS User ….) ve sağ tarafta da işaret edildiği gibi kutucuklardan en üstteki “Tam Denetim”  karşısındaki “İzin Ver” kısmındaki en üst kutucuğa tıkladığımızda ve alttaki “Tamam” butonuna bastığımızda artık templates isimli klasörümüz işlem yapabilmemiz adına yazılabilir olmuş olacaktır. Biz bu anlatımda klasörün iznini değiştirmeyi gördük, eğer yazılabilir yapmak istediğimiz bir dosya ise aynı işlemleri o dosyaya uyguladığımızda doğru sonuç almış olacağız.

  • Konu hakkında soru ve sorunlarınızı buradaki >> tartışma alanından da iletebilir ve çözümler araya bilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir