WWDC 2012 Mountain Lion, Retina Macs, iOS 6 ve Dahası

Yeni bir Apple etkinliği gelip çattı ve gözler Türkiye saati ile 20:00’da San Francisco Moscone Center’da başlayacak olan WWDC 2012 (world wide developers conference 2012)’ye çevrildi. Canlı blog şeklinde sizlere bu konudan elimizden geldiğince konferans esnası ve sonrasında sunulacak olan ürünleri ve haberleri paylaşmaya çalışacağız. Etkinlikte beklenen Mountain Lion, Retina Macs, iOS 6 duyurusunun yanında Apple’ın ne gibi süprizlerle karşımıza çıkacağını hep beraber bekleyip görecek olmamızla beraber konuyu sayfayı yenilemek sureti ile takip edebilirsiniz. WWDC 2012 etkinliğinin kapıları çoktan açıldı ve ilk görüntüler de gelmeye başladı.

Apple WWDC 2012 Moscone Center

9to5mac sitesinde paylaşılan resimlerle konumuzun startını da vermiş olalım. Aşağıdaki resimlerde salonun kapıları açılması ile beraber dolduran ziyaretçiler ve bizim de çok yakından tanıdığımız Chronic Dev Team elemanlarını bir arada görüyoruz.

WWDC 2012 WWDC 2012 Apple WWDC 2012 Apple WWDC 2012

Misafirler ikramlıkların başında… Amerikan kültürünün bir numaralı yiyecek maddesi Donutlar serviste 🙂
wwdc 2012 wwdc 2012 wwdc 2012

Kapılar kapandı ve show başladı, az sonra gelişmeler gelmeye başlıyor… Tim Cook sahnede, fonda aşk şarkısı ve Siri Samsung’u ti’ye alan mesajlar veriyor. 30 Milyar uygulama indirme ve Apple geliştiricilerine kazandırılan 50 Milyar $ ödenmiş olduğu açıklanıyor. Apple Store’un 120 ülkede faaliyet gösterdiği açıklanıyor. Bizi ve sizleri asıl ilgilendiren ürün duyuruları dışında edebiyat yapıldığı bölümleri aktarmayacağız…

Bir sunum ve sunumda Tıbbi uygulamalar ve Apple konuşuluyor 3D render yapan uygulamalar ve Retina ekran AirBNB isimli uygulama tartışılıyor. Tim Cook Apple geliştiricilerini öven sözleri ile beraber kendilerine teşekkür ederek sahneeyi bir başka konuşmacıya bıraktı.

wwdc 2012 wwdc 2012 wwdc 2012 wwdc 2012

Schiller yeni Apple dizüstü duyurmak için sahneye çıktı!

Yeni MacBook Air

Ivy Bridge, 8GB RAM, 2 GHZ i7. 512GBv yükseltilmiş USB 3.0. USB 3.0 portları ve USB 2. Portları her ikisini de içerecek ve HD Facetime özelliğinde olacak.

Yeni MacBook Pro

Ivy Bridge, 2.7GHz dört çekirdekli, 8 GB RAM,% 60 daha hızlı grafik.15 inç üzerindeki NVIDIA’nın Kempler grafikler. Aynı zamanda USB 3.0 olacak. RAM seçenekleri 4/8GB. 13s için 1199 ve 1499, 15s 1799 ve 2199. Yeni MacBook Pro’lar, bugün mitibari ile nakliyatı başlamış.

Evet beklenen haber geldi ve tüm yeni bilgisayarlar Retina Ekran olarak geliyor. 2880X1800 olarak şimdiye kadarki en parlak ve en yüksek çözünürlüklü ekranlar. OS X Lion‘un Retina hazır olarak güncellenmiş hali ile gelecekler. Yeni Retina Ekran MacBook Pro için özel sürüm. Final Cut Pro X, Adobe Photoshop, Diablo 3, Auto Desk Retina sürümleri çok yakında… 16GB’a kadar Ram kullanım imkanı ve farklı batarya seçenekleri ile en iyi kullanım imkanı sunacak.

768GB SSD, iki Thunderbolt portu FaceTime HD, çift mikrofon, yeni stereo hoparlörler. USB 3.0

wwdc 2012 wwdc 2012 wwdc 2012 wwdc 2012

Retina MacBook bugünden itibaren nakliyesi başladı. Bulut sunucu üzerinden yani iCloud ile iWork uygulamaları senkronizesi, ön izleme ve metin düzenleme gibi yenilikler geliyor. Yeni tasarlanmış cam bir Dock tanıtımı yapılıyor, bununla beraber Hatırlatıcı ve Not uygulamalarında düzenlemeler ile beraber iCloud ile senkronizasyonunda gelişmeler yer alıyor. Mesaj ve iMesaj için konuşma geçmişine dair 100MB’lık bir depolama imkanı.

  • Bildirim merkezi demosu gösteriliyor.
  • Apple, Mac’e dikte özelliği getiriyor.
  • Paylaşım butonları gibi yenilikler geliyor.
  • Safaride de bir takım yenilikler, daha hızlı ve sekmeleri daha kullanışlı olarak karşımıza çıkacak ayrıca iCloud sekmesi de yer alacak.
  • Yenilenen tab görünümü daha da güzelleşiyor, şimdi iOS demo zamanı…

Mountain Lion

iOS bildirim merkezine artık Twitter eklenebiliyor, sunum dikte ile devam ediyor salondakiler bayağı bir eğleniyorlar. “Power Nap” isimli bir yenilikten bahsediliyor. Bilgisayarınızın kapağı kapalı konumdayken epostalar, güncellemeler, iCloud yedeklemeleri ile beraber Time Capsule yedeklemesi arkada yapılabilecek. Bu özellik sadece Retina Ekran MacBook Pro ve Yeni MacBook Air‘de çalışıyor.

AirPlay ve AirPlay yansıtma özelliği Mountain Lion ile beraber geliyor. Mountain Lion 19.99$ fiyat ile satışa sunuluyor. Snow Leopard veya Lion’dan yükseltilebilecek. Bugünden itibaren Mac alacaklara Mountain Lion beraberinde ücretsiz geliyor. Bugün developer final sürümü ile beraber Mountain Lion indirilebilir.

iOS 6 Zamanı

wwdc 2012 wwdc 2012

Scott Forstall sahnede ve iOS 5 hakkında bazı istatistiki bilgiler veriyor. Bughüne kadar 1.5 trilyon push bildirimi ve 140 milyon iMessage kullanıcısı olduğunu bildiriyor.

  • Siri iOS 6 ile beraber artık Yahoo Sports ile de bütünleşiyor. Puanlar, farklı spor müsabakalarına dair bilgiler oyuncular hakkında sorular sorabilme gibi yenilikleri içerecek. Ayrıca daha gelişmiş bir restorant entegrasyonu sağlanacak. Rezervasyon ve ortalama fiyatlar gibi konuları da Siri üzerinden çeşitli soruları kullanarak öğrenilecek. Filmler, tiyatrolar hakkında sorulara yanıtlar geliyor ve “nerede izlerim” sorusu yanıtını buluyor. Tabi tüm bunlar Türkçe’de halen kullanılamayan Siri olarak ne ifade ediyor ayrı bir tartışma konusu… Siri’ye dönersek eğer, mesela “play temple run” dediğinizde ilgili oyunu açacak ve oynayabileceksiniz. Siri her geçen gün çok daha fazla gelişiyor.
  • Apple, Siri için Otomobil firmaları ile beraber çalışıyor. BMW, Honda, Mercedes, Toyota gibi firmalar ile Siri’ye direksiyon / kumanda düğmeleri eklemek noktasında işbirliğindeler.
  • iPad’e de Siri desteği geliyor.

Facebook entegrasyonu iOS 6’da geliyor. iTunes ve App Store tasarımları yenilendi. Gelen çağrılar konusunda yenilikler yer alıyor, mesela yeni bir çağrı aldığınızda slider’ı yukarıya doğru kaydırdığınızda ilgili kişiyi daha sonra aramak üzere kaydedebileceğiz. Bunun dışında aktif edilecek bir anahtar ile rahatsız edilmek istemediğimizi de bildirebileceğimiz yeni özellikler geliyor. Ayrıca cevap vermek isteyeceğiniz bir telefon numarası dışında diğer aramaları almayabileceğiz.

iOS 6 ile telefon numarası ile beraber Apple ID’yi birleştirebileceğiz, böylelikle FaceTime telefon numaramız olabilecek ve iPad’de kullanabileceğiz. FaceTime hücresel veri üzerinden yapılabiliyor. iCloud sekmeleri ve çevrimdışı okuma listeleri gibi yeniliklerle geliyor.

Safari: iCloud sekmesi, çevrimdışı okuma listesi, fotoğraf yükleme (upload), akıllı banner’lar (?), tam ekran safari seçeneği geliyor.

Photo Stream: Paylaşılan fotoğraf akışları. Arkadaşınızla fotoğraf paylaşmanın en kolay yolu. Epostalara fotoğraf ve video eklemek için çekin ve ekleyin tarzında görsel olarak anlattılan özellik ekranı aşağı çektiğimizde gerçekleşecek eylem canlı olarak anlatılıyor.

PassBook uygulaması tartışılıyor bu uygulama sanal cüzdan olarak kullanılacak ve hayatı kolaylaştıracak. Bilet satın alma, film, yemek siparişi gibi işlemler daha da hızlanıp pratikleşecek şeklinde sunum yapılıyor.

3D modunda yeni haritalar… Dünya çapında çalışacak. Trafik hizmeti ve trafik durumunu görebilme, yol tarifleri, trafik durumuna göre alternatif yeniden yönlendirmeler gibi yeni ve muhteşem özellikler geliyor. Ayrıca full Siri desteği de eklenmiş.

iPhone’umu bul uygulamasına “kayıp” modu eklenmiş kaybolan telefona yine telefon numarası gönderme gibi yenilikler gelmiş. Ayrıca Game Center kullanımı daha da kolaylaştırılmış. Epostalarda kullanılan imza seçeneği genişletilerek farklı hesaplarda farklı imzalar kullanma imkanı sunulmuş.

iOS 6 beta sürümü bugün developer hesabı olanların istifadesine sunuldu (bu arada bugün iOS 6 beta yükleyip sizlerle yeniliklere dair ekran görüntülerini de paylaşacağız.)

3GS, iPad 2 ve yeni iPod sahipleri iOS 6 kullanabilecekler.

Hepsi bu kadar arkadaşlar… Tim Cook “sadece hayatlarının en iyi işini yapan insanlar dünyayı etkileyecek.” dedikten sonra meşhur Apple sloganı ile “Change te World” diyerek yenilik duyurularını bitirdi.

Umarız sizlere faydalı olabilecek bir haber akışı sağlayabilmişizdir. Burada yer alan açıklamalar derlendikten sonra ayrı bir konu olarak verilecektir, bizi takip ettiğiniz için teşekkürler. Bugünkü etkinlik sizleri tatmin etti mi? Ayrıca görüşlerinizi de yorum olarak bekliyoruz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir