Yeni bir mobil işletim sistemi: Ubuntu

Linux‘un popüler işletim sistemi Ubuntu dün mobil arenaya bomba gibi düşen bir tanıtım yaptı. Açıklamalar gerçekten sansasyonel denilecek cinsten. Mobil işletim sistemleri pazarında işler bu denli kızışmışken yeni ve deneyimli bir firma daha “bende varım” dedi.

Şimdilik aslında şok edecek bir durum yok gibi görünse de, bu atılımın sinyallerini vermek bile büyük bir adım sayılabilir. Linux işletim sisteminin en büyük dağılımcılarından Ubuntu kendi internet sitesinden de bunu duyurdu (Ubuntu for Phone). Ubuntuyu birçoğumuz PC ve server‘lar için tanır, bilirdik. Ancak yeni bir adım ile telefonlar için de işletim sistemi ürettiğini açıkladı. Bu çıkışı da birçok otoriter çevre tarafından beğeni topladı bile.

Telefonlar için mobil işletim sistemi Ubuntu

Canonical şirketi Londra da yaptığı bir tanıtım ile aslında gün yüzüne çıkmış. Londra’da Ubuntu’nun android için modeli tanıtılmıştı. Yaklaşık 1 yıl önce tanıtılan Ubuntu for Android şimdi de kendi başına bir işletim sitemi oldu.

Sürpriz açıklama Canonical şirketinin kurucularından Mark Shuttleworth‘a ait. Ubuntu tabanlı telefonları da 2013 yılında yani bu yıl içinde görmeye başlayacağız. 8 Ocak‘ta başlayacak CES fuarında ilk olarak bu işletim sistemine sahip telefonların görücüye çıkacağı açıklandı.

Açıklamanın uzun bir videosunu yukarıdan izleyebilirsiniz. Ancak daha kısa ve tanıtıcı olsun istiyorsanız 6-7. dakikalardan başlayın izlemeye.

Ubuntu işletim sistemi hali hazırda 20 milyondan fazla masa üstü bilgisayarlarca kullanılıyor. Asıl hedeflenen ise aslında belli. Masaüstü bilgisayarlar ile mobil telefonların daha bütünleşik hale gelmesi. Ubuntu aslında bununla birlikte bir diğer başarıya da imza atmış oluyor. Hem masaüstü PC’lerde, hem sunucularda, hem de mobil cep telefonlarında kullanılabilen tek işletim sistemi oluyor. Bu da aslında çok büyük bir başarı. Aslında microsoft’un amacı da windows 8‘de bu yöndeydi.

İlk olarak izlenimlere bakıldığında windows 8’den esintileri de ubuntu mobil de görebiliyoruz. 4 bir kenardan çekilen kaydırmalı menüler, misal buna bir örnek.

PC ve Cep Telefonları için işletim sistemi Ubuntu

Ama asıl olarak konunun aslan payı da şurada ki; Ubuntu açık kaynak kodlu bir işletim sistemi. Bu şekilde olduğu için de gelişime çok açık. Zannediyorum mobil için tutarsa, mobil uygulamalar diye bahsi geçen şeyler de bir hayli gelişecek. Çünkü işletim sistemine uygun birşeyler çıkarırken; açık kaynak kodlu bir platforma birşeyler üretmek daha kolay olacaktır sanıryorum.

HTML 5 tabanlı web sitelerini de başarılı bir şekilde çalıştırabilen Ubuntu, diğer işletim sisteminden (iOS, Android, Windows Phone 8, Symbian, RIM) almak istediği bayrağı birkaç adım öteye taşımakta kararlı görünüyor.

Android’teki güncelleme ve ardından gelen sürüm uyumsuzluklarını da dikkatli bir şekilde ele alacaklarının sinyallerini veriyor. Muhtemelen yeni çıkan bir telefon, sonraki jenerasyon işletim sistemi sürümlerinde de uyumlu bir şekilde çalışabilecek.

Bakalım Ubuntu tüm bunlarda ne kadar başarılı olabilecek. 2013’te mobil işletim sistemi kazanında işler daha da kızışacak gibi görünüyor. Siz ne dersiniz?

One Comment

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir