Yeni Joomla’cılar İçin 10 Popüler Soru ve Cevabı

Joomla! içerik yönetim sisteminin adını yeni duymuş veya ilk defa anlatımlardan yola çıkarak joomla kurulumu

yapmış olan kullanıcılar hem bazı terimlere yabancı olabilir hem de bazı temel fonksiyonlar kafasını karıştırabilir. Genellikle de açık kaynak içerik yönetim sistemleri bol olduğundan yüzeysel olarak çözümlenemeyen yahut anlaşılmayan bir durumla karşılaşıldığında “joomla’ya hiç bulaşmadan kaçayım” diyenler olabilir. İşte bu noktada sık sorulan 10 temel başlık altında yeni joomla kullanıcılarına küçük bir rehber hazırlamak yerinde olacaktı. Yazımızın devamında bu en popüler 10 soru ve bu sorulara yanıtlar vermek sureti ile ipuçlarımızı ve anlatımını bulabileceksiniz.

Joomla CMS

  1. Joomla tema (şablon) ve eklentiler (extensions) ne anlama gelir amaçları ve görevleri temel olarak nedir?
  2. Joomla 1.5 ve Joomla 1.7 olarak hangisi ile site hazırlamalıyım ve neden?
  3. Joomla temamı değiştirdiğimde içeriklerimde herhangi bir değişiklik söz konusu olabilir mi?
  4. Kullandığım joomla temasını nasıl düzenleyebilirim?
  5. Siteme eklediğim bir makaleme başka bir makaleden nasıl bağlantı verebilirim?
  6. Makalelerimin gösterim şekillerini en kısa yoldan nasıl değiştiririm?
  7. Youtube, Vimeo vb. sitelerindeki video’ları kendi sitemde nasıl gösterebilirim?
  8. Joomla’yı standart şekilde kurduktan sonra “Sitenize Hoşgeldiniz” şeklinde bir ibare var bunu nasıl kaldırabilirim?
  9. Farklı joomla temaları ve eklentilerini nereden edinebilirim, edinmeliyim?
  10. Joomla’yı öğrenebileceğim herhangi bir kaynak var mı?

Evet, sorularımız bunlar, her ne kadar derinlemesine bir anlatım olmayacaksa da kısa da olsa net şekilde ifade edip soruları mantığına en uygun olan şekli ile sizlere izah etmeye çalışacağız.

1) Joomla tema (şablon) ve eklentiler (extensions) ne anlama gelir amaçları ve görevleri temel olarak nedir?

Cevap:

  • Joomla’nın size sunduğu standart özellikler dışında farklı fonskyonlar gerektiğinde yararlandığımız küçük scriptlere eklenti (extension) denir. Bu eklentiler projemize uygun olarak bir forum, resim galerisi, form, döviz kurları gibi işlevsel fonksiyonları joomla’mıza eklememizi sağlar. Joomla’nın bu konuda resmi bir eklenti deposu bulunmaktadır ve burada eklentiler özelliklerine göre gruplandırılmış olarak ücretli ve ücretsiz olarak bulunabilirler. Joomla eklenti deposuna Joomla Extensions Directory (JED) bağlantısından ulaşabilir ve bileşen, dil dosyaları, modül, uyumlu ek (plugin), şablon gibi farklı amaçlar için üretilmiş farklı eklentileri indirip kullanabilirsiniz.
  • Joomla sitenizin görünümü farklılaştırmak için yine farklı şablonları kullanabilirsiniz. Bu şablonlar yönetim paneli (backend) ve kullanıcı arayüzü (frontend) olmak üzere ikiye ayrılır. Birisi yönetim panelinizin görünümü ile alakalı bir diğeri de sitenizin kullanıcı arabirimi ile alakalı olmak üzere iki çeşittir. Tıpkı joomla eklentileri gibi yüklenir ve sitenizde farklı farklı görünümleri bir iki tıklama ile oluşturabilirsiniz.

2) Joomla 1.5 ve Joomla 1.7 olarak hangisi ile site hazırlamalıyım ve neden?

Cevap:

Joomla 1.5 sürümü artık hem çekirdek joomla kodlaması açısından hem de joomla’ya eklenti geliştirenler tarafından kısa zaman sonra desteğinin biteceği bir sürümdür. Ancak Joomla 1.7 yeni bir sürüm olduğundan eklenti geliştiricileri en yeni özelliklteki eklentilerini çoğunlukla bu yeni sürüme göre yapıyorlar. İleride de daha yeni bir sürüme geçişte size kolaylık sağlayacağı için Joomla 1.7 ile yoluna devam edecek olan joomla gelişticileri gibi siz de Joomla 1.7 ile sitenizi oluşturmanız avantajınıza olacaktır.

3) Joomla temamı değiştirdiğimde içeriklerimde herhangi bir değişiklik söz konusu olabilir mi?

Cevap:

hayır, joomla’nın tema yapısı ile içerikleri birbirinden bağımsızdır çünkü içerikleriniz veritabanında tutulurlar ki joomla temaları daha çok dosya sistemi ile alakalıdır. Ancak kendinize özel CSS düzenlemeleri yapmış ve içeriklerinizi bu düzende yayınlıyorsanız şablonunuzu değiştirmek bu özel düzenlemeleri de kaybetmenize sebep olabilir. Ama genel anlamı itibari ile doğrudan içeriğinizle bir alakası yoktur.

4) Kullandığım joomla temasını nasıl düzenleyebilirim?

Cevap:

Tabiki, joomla temel olarak gayet esnek ve her türlü bilinçli müdahaleye açık bir platformdur. Şablonlarınızı düzenleme noktasında şablon yönetiminden (yönetim panelinde) yahut joomla dosya sistemine erişerek (ftp) her türlü düzenlemeyi yapabilirsiniz. Tabi öncelikle bu işlem için yapacağınız düzenlemeye de bağlı olarak minimum CSS bilgisine ihtiyacınız olacaktır. Bu konuda size joomla’nın resmi döküman sitesi hayli yardımcı olacaktır. Bu bağlantıya tıklayarak şablonlarla ilgili temel bilgilere ait sayfaya erişebilirsiniz.

5) Siteme eklediğim bir makaleme başka bir makaleden nasıl bağlantı verebilirim?

Cevap:

  • Öncelikle bağlantı vermek istediğiniz makaleye ait adresi elde etmeliyiz, bunun da en kolay yolu ilgili makaleye girdiğimizde adres satırında yazan “index.php?option=com_content§ionid=-1&task=edit&cid[]=21” şeklindeki adresi kopyalıyoruz.
  • Yukarıdaki örneğimizde bağlantı verilecek makalemizin “ID” no’sunu (yönetim panelinden girip içeriklerimizin tümünü gördüğümüz alanda her içeriğin ayrı bir ID numarası ile numaralandırıldığını göreceksiniz) değiştirmek sureti ile başka makalelerin de adreslerini bu şekilde almış olabiliriz.
  • Aldığımız makale adresimizi (“ndex.php?option=com_content§ionid=-1&task=edit&cid[]=21”) yazmakta olduğumuz makalemizin içindeki bir kelime veya istediğimiz bir cümleye, yazı editöründeki “zincir” simgesine tıklayarak “URL” kısmına bu kopyalanan bağlantıyı ekleyebiliriz.

Böylelikle makaleden makaleye bağlantı verme işlemini basitçe yapabiliriz.

6) Makalelerimin gösterim şekillerini en kısa yoldan nasıl değiştiririm?

Cevap:

Joomla sitenizde makale düzenini kullanıcılara sunduğunuzda bunu menüler yardımı ile yaparsınız. Doğal olarak da gösterim ve sıralama düzeni ilgili makalelerin menü öğesi oluştururken sağ

  • Extensions: Joomla Extensions Directory (JED)
  • Templates: Joomla Template Directory (JTD) is coming soon. Besides this, you can go to:

tarafta yer alan parametreler kısmından ve menü çeşidini değiştirmek suretiyle (blog, kategori liste vb.) yapılır.

7) Youtube, Vimeo vb. sitelerindeki video’ları kendi sitemde nasıl gösterebilirim?

Cevap:

Sadece yukarıda saydığımız değil hemen hemen tüm video sitelerindeki videoları sitenize basitçe ekleyebilirsiniz. Bilindiği gibi her video sitesi “Embed” diye adlandırılan ve bir kod kümesi şeklinde her videonun altında veya paylaşım butonu ile açılan alanda yer alır. Bu konu kopyalayarak oluşturmaya çalıştığınız içeriğinize ister yazı ile beraber isterse de tek video kodunu eklemek sureti ile sitenizde ilgili video’yu yayınlayabilirsiniz. Bu işlemi yaparken yazı editörünüzde yer alan “html” butonu ile yazı editörünüzün zengin metin biçemini kapatıp düz html modunu  seçerek, veya açılan kutucuğa (editörün türüne göre değişir) yahut kullanıcı adınıza kullanıcı yöneticinden girip editör seçimini “No Editör” (editör kapalı) yapıp da aktif edebilirsiniz. Bu şekilde elde edilen videonun embed kodunu içerik kısmına yapıştırarak ekleyebilirsiniz.

8) Joomla’yı standart şekilde kurduktan sonra “Sitenize Hoşgeldiniz” şeklinde bir ibare var bunu nasıl kaldırabilirim?

Cevap:

  • Bu işlem için menü yöneticisine girerek “Anasayfa” menü öğesine tıklayıp ilgili menü öğesini düzenleyeceğiniz ksımın açılmasını sağlayın.
  • Sağ tarafta yer alan “parametreler” kısmında “sistem ayarları” kısmına tıklayarak “sayfa başlığını göster” kısmından “hayır” seçeneğini işaretleyip kaydedin hepsi bu.

9) Farklı joomla temaları ve eklentilerini nereden edinebilirim, edinmeliyim?

Cevap:

İnternette bu konuda çok fazla kaynak olmakla beraber güvenlikten ödün vermek istemeyen kullanıcılar özellikle joomla eklentilerini;

10) Joomla’yı öğrenebileceğim herhangi bir kaynak var mı?

Cevap:

  • Aslında joomla demek yönetim paneli demek, çünkü her türlü düzenlemeyi bu alandan yapıyoruz ki yerel sunucuya joomla kurarak ve biraz da karıştırarak kendi başınıza bile joomlanın mantığını çözebilirsiniz. Tabi bunun için genel bir desteğe ihtiyacınız olacak, bu durumda da joomla’nın resmi forumlarındaki Joomla Türkçe bölümü soru ve sorunlarınızda sizlere yardımcı olacaktır. Ayrıca kısa bir google araması ile de joomla desteği veren forumlara da hızlıca erişebilirsiniz. Hatta bu ve benzer konular altında yorum ile kısaca sorunlarınızı dile getirip çözümler arayabileceğinizi de belirtmekte fayda var.
  • Yine de Joomla yönetim paneli başta olmak üzere genel olarak mantığını size en kısa yoldan verecek ve her an elinizin altında olacak bir profesyonel rehbere ihtiyaç duyarsanız Joomla 1.5 Rehberi sayfamızdaki e-kitap formatındaki ücretli çözümden de faydalanabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki ana joomla kategorilerimizden de bir çok konudaki yazılarımızdan faydalanabilirsiniz.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir