Yoksa izleniyor muyuz?

Apple cihazlarına sahip olanların bilmesi gereken bir şey var. O da UDID sistemi. Bu sistemin Türkçe karşılığını verecek olursak, “Kişisel Cihaz Tanımlayıcısı” diyebiliriz. Peki, bu UDID nedir ve biz neden böyle bir başlık attık. UDID, sistemi sayesinde Apple cihazına sahip olan kimseler rahatlıkla takip edilebiliyordu. Öyle ki, bir hacker bu sistem sayesinde FBI’da çalışan bir kişinin bilgisayar sistemine sızarak bir milyon numarayı çalmıştı. Bunun ortaya çıkmasıyla birlikte Apple eleştiri oklarının hedefi haline gelmişti.

Apple UDID ile bizi izliyor mu?

UDID sistemi, indirdiğiniz ücretsiz uygulamalar sayesinde takip edilmenizi sağlayabiliyor. Özellikle WhatsApp ve Doodle Jump tarzı çok kullanılan uygulamaların yanı sıra, bir çok uygulama UDID’leri kendilerinin serverlerına yüklüyor. Apple her ne kadar, yaşanılan olaydan sonra UDIDlerin kullanımını yasaklasa da, ücretsiz olarak kullandığımız bir çok uygulama bu sistemi hala kullanıyor. Bu yüzden dikkatli olmakta fayda var. Apple kişisel bilgilerin izinsiz kullanımını engellemeden önce, UDID sistemi, uygulamayı kullanan kişilerin adres defterindeki bilgilere erişerek, tüm bilgileri alabiliyordu.

iOS 6 işletim sistemiyle birlikte, Apple bu konudaki hassasiyeti arttırarak veri koruma konusunda daha önemli adımlar attığını söyleyebiliriz. Örnek verecek olursak, indirdiğiniz bir uygulamanın adres defterinize izinsiz olarak erişme imkanı yok. Resimler, notlar ve takvimdeki kayıtlar gibi, diğer verilere de iOS 6 ile birlikte izinsiz olarak erişimin tamamen engellemiş durumda.

Engellendi engellenmesine de peki ya eski kullanıcıların verilerine ne olacak?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir