Zaman Tüneli: I-Tunes

iTunes’un ilk sürümü bundan yaklaşık 12 sene önce 2001 yılının ocak ayında yayınlanmıştı. O zamanlar ne iPod verdı, ne de App Store. iTunes, CD yazmak ve müzik dinlemek için mükemmel bir araçtı. Sloganı ise: Rip.Mix.Burn.

O günden bu yana, iTunes bir sürü değişikliğe uğradı. 11. Sürümünün çıkacağı bu günlerde, Arc Technica’dan Jacqui Cheng, iTunes’un değişimi hakkında bir araştırma yaptı.

Cheng’in makalesi, iTunes’un 1’den 10’a bütün sürümlerdeki başlıca değişiklikleri özetlemiş. Aşağıdaki okumaya değer özet, bir yazılımın nasıl değişebileceğini anlatıyor.

itunes, i-tunes

  • iTunes 2.0, orijinal iPod ile birlikte 2001 yılının sonlarında çıkarıldı. Sadece Mac’ler için yaratılmıştı ve Apple’ın yeni MP3 çaları FireWire ile senkronize oluyordu.
  • iTunes 4.0, 2003 Nisanında çıkarıldı ve iTunes Müzik Mağazası ilk defa bu sürümde bulunuyordu. O zamanlarda insanlar ya CD alıyordu, ya da korsan dinliyordu. Apple’ın şarkıları tek tek 0,99 dolara satması büyük bir olaydı.
  • iTunes 7.0 2006 yılının Eylülünde piyasaya çıktı ve CoverFlow ve iTunes Filmler özelliğiyle geldi. İlk çıktığında Pixar, Disney, Touchone ve Miramax’tan 75 adet film bulunuyordu.

iTunes 7’den sonra çok önemli bir değişiklik gelmedi. iTunes 8 ile birlikte yaratıcı (Genius) özelliği eklendi. iTunes 9 ile birlikte Ev Paylaşımı, iTunes 10 ile birlikte ise Ping (müzik için sosyal ağ) özelliği geldi.

Peki, iTunes 11 ile birlikte bizi ne bekliyor? Apple’ın geçtiğimiz Eylül ayında yapılan prömiyerinde, yenilenmiş bir arayüz, yeni mini player ve iCloud entegrasyonunun geleceği söylendi. Güncellemenin Ekim’de geleceği söylenmiş olsa da, son kontroller için Kasım ayına alındığı duyuruldu.

Bakalım nasıl bir iTunes gelecek?

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir