Ziyaretçi Memnuniyeti ve SEO

Google için yapılmadık uygulama, atılmadık takla kalmadıktan sonra hala ve hala google arama sonuçlarında hedeflediğiniz kelimelerde hedeflediğiniz yerde değilseniz bunun muhtemel sebepleri arasında mutlaka gözardı edilen bu etken yer alıyordur. “Ziyaretçi Memnuniyeti” (User Satisfaction) işte sihirli iki kelimemiz bu, en önemli faktörlerden bir tanesi olarak mutlaka ama mutlaka üzerine çalışılması gereken bir olgu. Nedeni de aslında çok basit bir şekilde ifade edilebilir, boş, anlamsız, kötü bir siteyi birisi ziyaret edebilir, ama bu ziyaretçimizin o sitede kalma süresi, gezdiği sayfa miktarı bir bakıma o sitede ilginç bir şeyler bulma anlamında (ya da bulamama) arama motorlarına önemli bilgiler verir ve arama motorlarının ki burada kastımız Google, kendi algoritması dahilinde siteleri bir birinden ayırmakta kullanacağı en etkin özelliklerinden bir tanesi olarak önümüze geliyor.

Bizimle aynı kulvarda olan ve hedeflenen kelimelerde daha iyi sıralara, benzer siteler arasındaki değerlendirmede çok önemli faktör olan ziyaretçi memnuniyeti aynı düzlemdeki siteleri birbirinden ayırmakta ve buna göre değerlendirmekte önemli bir faktör. Mantığa da son derece uygun olan bu değerlendirme, kişilerin bir web sitesini ne sıklıkla, ne kadar süre harcayarak ve ne kadar sayfa gezerek ziyaret ettiğinin ölçüsü, böyle bir değerlendirmenin olmamasından daha akla yatkındır.

Hatta aynı kalitede, aynı kulvarda koşan siteler için başka ayırt edici bir kriter olabilir mi (seo çalışmalarını bunların tamamen dışında tutuyoruz) O halde bu düzlemden yola çıktığımızda, ziyaretçilerimizi ne kadar çok sitemizde tutarsak, ne kadar çok sayfamızı gezdirirsek, tabi bu gezinim çok hızlı ve sık aralıklarla (sanki arıyor bir şeyler ama bulamıyor) olmadığı anda o zaman bu kriteri de alnımızın akıyla karşılamış olacağız. Yazımızı buraya kadar dikkatli okumuşsak salt bu faktör önemlidir değil de bu da çok önemli bir faktördür şeklinde anlattığımız, Google’ın gözünde site değerimizi nasıl arttırırıza bir ipucu şeklinde bakılması anlam itibariyle çok daha iyi olacaktır.

Sonuç olarak,  SEO ve Arama Motorları Uygunluğu konusunda sitemiz adına çalışmalar yaptığımız gibi, bulunduğumuz konumu daha iyi bir sıralamaya getirmek yahut varolan yerimizi korumak adına yapacağımız çalışmalar konusunda en önemli kriterlerden bir tanesinin de sitemizin içerik anlamında okunası ve kaliteli bir yapıda olmasına önem vereceğiz. Daha erişilebilir siteler, kullanıcılara yol gösterici tabelalar (menüler, etiketler, site haritaları vb…) gibi kullanıcının kafasını karıştırmadan hızlı ve doğrudan aradığı bilgiye ulaştırmayı amaç edineceğiz. Zaten Google nasıl Google oldu? 🙂 işte nasıl google olduysa en azından sunum anlamında sitelerin de böyle olmasını istiyor. Ziyaretçilerinizin aradığı konulara, en hızlı, en etkin ve en doğru şekilde, yanıltmaksızın, kandırmaksızın, en iyi sonuca götürecek şekilde bir web sitesi oluşturmak. Hemen bunun ardından da onlara ilgilerini çekebilecek (artık site hedefi neyse o içeriklerle donanmış) okunası, takip edilesi, hatta ÖNERİLESİ, siteler oluşturmak ve sunmak gerekiyor.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir