5G – 5G E – 5GHz Nedir, Farkları Nedir?

5G, 5G E, 5GHz kısaltmalarını son zamanlarda çok daha fazla duyar olduk. Özellikle 5G’nin ayak seslerinin daha güçlü gelmesinden sonra. Aslında benzer şekilde adlandırılmış olan bu üç teknoloji aynı şeyi ifade etmiyor. Bu yazımızda 5G, 5G E, 5GHz farkları nedir? Neden birbirine yakın isimler tercih edilmiş, her birini ayrı ayrı açıklamaya çalışacağız.

Yazının girişinde de bahsettiğim gibi bu üç teknoloji ismi birbirine yakın tercih edilmiş ama tamamen birbirinden farklı anlamlar ifade ediyor. Bu kafa karıştıran isimler markalaşma, pazarlama durumları nedeniyle ortaya çıktı. Bazıları masum bazıları da bilerek benzer terimlerle “kandırmaca” diye tabir edebileceğim bir pazarlama stratejisi güdüyor.

Evlerinizde modem üzerindeki wi-fi 5 GHz’dir. Yani evde bulunan modem 5G hücresel veriyi ifade etmiyor.

5G, 5G E, 5 GHz farkları nedir

Özellikle Amerika’da başlayan 4G interneti ifade etse de 5G E olarak vatandaşa lanse edilen sistemde 5G değil. (Dediğim gibi pazarlama taktiği açısından 5 G’ye benzer bir isim kullanılıp yanıltma yoluna gidiliyor)

Son zamanlarda duyduğumuz 5G hücresel veriyi kullanabilecek cep telefonları zaten 2019 ve 2020 yıllarında görücüye çıkmaya başladı. Hepsinde bile değil bazılarında 5G destekleniyor.

Bu karmaşa aslına bakarsanız Türkiye için şimdilik pek bir şey ifade etmiyor. Çünkü Türkiye’de 5G teknolojisi henüz vatandaşa sunulmaya başlanmadı. Bu nedenle de bu tarz yakın ifadeleri göremiyoruz. Özellikle Amerika’da 5G teknolojisi başladığı için bu tarz ifadeler çok daha yaygın bir şekilde görünüyor ve insanların kafası karışabiliyor.

Şimdi bu teknolojileri ayrı ayrı açıklayıp birbiriyle ne ilgileri var bunu anlamaya çalışalım.

5 GHz Nedir?

5 GHz (Beş GigaHertz) bir radyo frekans sistemidir. Radyo bandında çalışan kısa menzilli bir ev ağı sistemidir. Esasen 1999 yılından bu yana kullanılan bir teknolojidir. 2009 yılında piyasaya sürülen 802.11n ev wi-fi ağıyla birlikte daha popüler hale geldi. Çoğu wifi cihazı bunu destekliyor şu an.

Kablosuz ağ teknolojisi 2 frekans bandını kullanır. Bunlar 2.4 GHz ve 5 GHz dir. 2.4 GHz bandı genellikle Bluetooth, uzaktan kumandalar, mikrodalga fırınlar gibi birçok cihaz tarafından sürekli kullanıldığından dolayı biraz kalabalıktır. Bu nedenle de internet açısından hız biraz düşüktür.

Buna ek olarak 5ghz teknolojisi ile birlikte wi-fi ağı daha hızlı çalışabilir bir hale geldi. Yani 5 GHz kanalı çok daha hızlıdır. Ama kapsama alanı olarak da 2.4 GHz den biraz daha kısa menzile sahip.

Burada kafa karıştıran şey 5 GHz wifi, 5G wifi olarak anlaşılabilmesi. Belirtmek lazım wi-fi 5G değildir.

5G nedir

5G Nedir?

Aslına bakarsanız bu konuyu çok daha derinlemesine başka bir konuda yakında yayınlamış olacağız. 5G Nedir? yazımıza bakarak çok daha detaylı bir bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu konuda 5G’ye derinlemesine değinmeyeceğiz.

5G Nedir? Nasıl Çalışır? (Tüm Merak Edilenler)

5G nedir kısaca tanımlayacak olursak; Buradaki G harfi “Generation” yani “Nesil” anlamına gelir. 5. Nesil cep telefonu ağrılarıdır ve nesnelerin interneti olarak anılır. 4G internet ağındaki gecikmelerin çok daha aza indirilerek ve bunun yanında bant genişliklerinin de yükseltilmesiyle çok daha hızlı bir veri iletişimi sağlar.

5G E Nedir?

Bu teknoloji biraz AT&T GSM operatörünün başının altından çıktı. Halihazırda kullanılan 4G LTE ağını 5G E (5 G Evolution) olarak yeniden adlandırmasından çıktı. Bu şekilde ufak bir değişiklikle yeniden markalama yapmaya çalıştı. Bu da insanların kafasını karıştırmaya yetti açıkçası. Burada bahsedilen 5G E’nin 5G ile uzaktan yakından bir alakası yok.

Bu işlemin arka planında da daha önce 3G den 4G ye geçerken yaptıkları LTE ve wimax tanımları yer alıyor. Daha önceden uyguladıkları yeniden markalama işlemini tekrar uygulamaya çalıştılar.

Evet artık 5G, 5G E ve 5 GHz nedir farkları nelerdir çözmüş durumdayız. Umarım olabildiğince açık ve anlaşılabilir bir şekilde anlatabilmişimdir. Siz bu farklılıklar açısından ne düşünüyorsunuz bizimle paylaşmak istediğiniz şeyler varsa lütfen aşağıdaki yorum bölümünden bize yazınız.

Tags:, , ,

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir