iOS 5 Bugün Yayınlanıyor Peki Hazırmısınız?

Öncelikle yazımızın ilk defa bir sürüm yükseltmesi yapacak olan kullanıcılarımız için olduğunu belirterek tecrübeli olanların okumasının gerekli olmadığını belirtmeliyim. Tam olarak yedi beta sürümünün ardından geçtiğimiz günlerde yayınlanan GM (golden master) sürümü ile hayli uzun bir sürecin sonuna gelindi. Bugün iOS 5 final sürümü serbest bırakılacak ve üzerinde çokça konuşulan yepyeni özelliklerle donatılmış iOS sürümü cihazlarımıza girecek. Tabi bugün sadece iOS 5 ile tanışmakla kalmayıp henüz iOS 5 beta sürümlerini denememiş olanlar ilk defa iCloud ile de tanışacaklar. Peki sizler iOS 5 güncellemesine ne kadar hazırsınız? Eski bir OS/iOS kullanıcısı değilseniz ve henüz yeni tanışmışsanız farkında olmadan atlayabileceğiniz ve sonrasında sorunlar yaşamanız muhtemeldir ki sizlerle bu güncellemeyi kazasız belasız nasıl yapacağınızı paylaşmaya çalışacağız.

iTunes 10.5 iOS 5

iTunes 10.5 Güncellemesi

İlk işlem olarak henüz iTunes güncellemesi yapmamış olanlar dün yayınlanan iTunes 10.5 yükseltmesini yapmalılar ki ilgili bağlantıda açıklamaları da beraberinde bulabilirsiniz. Bu yükseltme hem iOS 5 yükleyebilmeniz hem de iCloud uygulamasını kullanabilmeniz için gerekli.

SHSH Kaydının Alınması

SHSH kaydı hakkında bilgi sahibi olmayan kullanıcılar SHSH Kaydı Nedir? Nasıl Alınır? bağlantısından konu hakkındaki tüm bilgilere ulaşabilecekleri hatırlatmasını yaptıktan sonra nu kaydın ne kadar önemli olduğunu da kavramış olduğunuzu düşünerek ilgili işlem ilk önceliğiniz olmalı. Yarın iOS 5 sürümüne yükseltmiş olduğunuz cihazınızı tekrar eski sürümü olan iOS 4.3.5’e düşürme ihtiyacı duyabilirsiniz. Hazır daha yol yakınken ilk olarak yapılması gerekenlerin başına bu işlemi alın.

Yedekleme

iTunes, cihazınızda herhangi bir işlem yaptığınızda Backup (yedekleme) işlemini otomatik olarak yapsa da sizler yine de tam bir yedeği manuel olarak iTunes’e aldırmanız yerinde olacaktır. Bu yedekleme işlemi, uygulamalar, müzikleriniz, filmler, zil sesleri gibi iOS 5 sürümü cihazınıza yüklendikten sonra yedeği geri yüklemek kaydı ile kayıpsız olarak iOS 5’e geçmeniz için hayli önemlidir. Yedekleme işlemini başlatmak için yapılacak olan işlem ise hayli basit

iOS Yedekleme

  • Cihazınıza USB kablosu ile bilgisayarınıza bağlayıp iTunes’i açıyoruz.
  • Sol tarafta cihazınızın gördünüz, cihazınızın adına sağ tıklıyoruz
  • Önce yedekleme işlemini başlatmak için “Back Up”a tıklayarak cihazımızın yedeğinin iTunes tarafından kaydedilmesini sağlıyoruz.

Bu işlemlerin sonunda iOS 5 yükseltmesi için her şey hazır olmuş olacak. iOS 5 sürümü yayınlandığında yapılacakların neler olduğuna bakmamız gerekirse;

iOS 5 Nasıl Yüklenecek?

Eğer “jailbreaksiz yapamam!” diyenlerdenseniz o halde en azından iOS 5 jailbreak yayınlandı haberi çıkana kadar beklemenizde yarar var. Her ne kadar iOS 5 için jailbreak sorununun çözüldüğü söylense de yine de jailbreak uygulamasının beta sürümleri üzerinde yapıldığı ve iOS 5 final sürümünde bazı değişiklikler, geliştirmeler yapılması gerekebileceği ihtimalini düşünürsek aceleci olmamakta yarar var. Yok diğer taraftaysanız zaten cihazınız bilgisayara bağlanmış, iTunes programını da çalıştırdığınızda ekrana gelecek olan yeni bir sürümün varlığı ve yüklemek isteyip istemediğinize dair çıkacak uyarıya evet demeniz yeterli.

iOS 5 sürümü Apple sunucularından indirilecek ve anı zamanda cihazınıza yüklenecektir. Yok zaten bu işlemlerin başından beri iTunes açık durumdaysa o zaman menüden “Help >> Check for Updates”e bastığınızda yeni sürümün bulunduğu uyarısı ekrana gelecektir. Bundan sonraki süreç cihazınıza iOS 5’in yüklenmesi ve yükleme işleminin ardından aldığınız önceki yedeği ekranda görmek ve bu şekilde yedeği geri yükleyerek ayarlarınız ve tüm bilgilerinizin aktarılmasını sağlamak.

Cihazımıza iOS 5 kurulduktan sonra yine üstteki resimdeki gibi cihazımızın adına sağ tıklıyoruz ve bu sefer “Transfer Purchases”a tıklayarak satın alınmış uygulamalarımızın da transferini sağlamış oluyoruz. Bundan sonraki aşama jailbreak işlemi için olacaktır ki onu da ayrıca blogumuzda yayınlanır yayınlanmaz bulabileceksiniz.

Umarız bu işlemlerle henüz yeni tanışmış olan kullanıcılar için faydalı bir yazı olmuş ve kazasız belasız iOS 5 sürümüne geçmiş olursunuz. iOS 5 sürümünde sizleri bekleyen bir çok yenilik olacaktır ki bundan sonrasını artık ilerleyen günlerdeki yazılarımızda bulabilrsiniz. iOS 5’in cihazlarınıza neler getireceğini daha önce incelememiş olanlar beta için hazırladığımız anlatıma ulaşabilirler. Şimdiden hayırlı olsun, iyi günlerde kullanın.

iOS 5 Yayınlanma Saati San Francisco Bazında (+/-)

iOS 5 Release Time

15 Comments

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir