Joomla SEO Deyince Akla Onlar Gelir!

Joomla! açık kaynak içerik yönetim sistemleri arasında 2011 yılının yıldızı olarak seçilmesi ile beraber bu konudaki haberimizi yayınladıktan sonra, tekrar tekrar sorulan Joomla SEO ve Joomla SEO için akla gelen en önemli eklentileri bir ele alalım dedim. Aslında bu konuda kalite ve isteneni verme noktasında sayılabilecek eklentiler bir elinm parmakları kadar olmakla beraber sebebinin de Joomla!nın standart yapısının eklentiye ihtiyaç duymayacak kalitede olmasındandır. Özellikle Joomla! 1.7 ile beraber SEO konusunda daha da iyi bir alt yapıya kavuşan Joomla, eklentisiz de beklentilerinizin karşılığını en iyi şekilde alabileceğiniz şekle geldi. Yine de otomatik meta, link yönlendirme (her ne kadar 1.7’de olsa da), anahtar kelimeler üretme vb. daha ileri SEO araçları ile çalışmak isteyenler bu noktada bir takım 3. parti eklentilere ihtiyaç duyuyor.

Örneğin, otomatik site haritası oluşturma gibi Google’ın, sitenize ait linkleri topluca görüp dizinine almasını hızlandırma noktasında faydalı araçlar gibi bizzat SEO bileşenleri de tercih ediliyor. Joomla ile uğraştığım yıllar boyunca edindiğim tecrübe ile site haritası oluşturma noktasında en faydalı bulduğum ücretsiz araç Xmap favorim olarak benim de kullandığım en iyi bileşen. Tabi şimdi bazı Joomla SEO bileşenleri kendi içinde bir de site haritası oluşturma özelliği de barındırmakla beraber SEO bileşeni kullanmayanlar için idealdir diyebilirim.

En İyi 3 Joomla SEO EklentisiAnahtar kelime yönetimi, otomatik meta oluşturma, çift içerik koruması (duplicate content), link yönlendirme ve site haritası gibi bir çok özelliği bir arada kullanmak isteyenler haliyle bir SEO bileşeni kullanma durumundalar. Yine yıllardır Joomla SEO konusunda etkin, kaliteli ve bir çok eklentiyi destekleyen ücretsiz bir SEO bileşeni dediğimizde aklımıza Artio JoomSEF‘in gelmesi kaçınılmaz. Hem alanının en eski SEO uygulaması olması hem de kodlamasındaki kalite nedeniyle sorunsuz SEF linkler elde etme noktasında eline su dökecek ücretsiz bir SEO bileşenini ben tanımadım. Zaten tanıma ihtiyacı da hissetmeyeceğiniz JoomSEF‘i kullananlar başka bir arayışa gireceğini de açıkçası düşünmüyorum.

Yine de bu konuda profesyonel destek almak isteniyorsa ve biraz daha gelişmiş özellikler aranıyorsa ücretli olarak sunulan ama ödenen ücreti de son kuruşuna kadar hakedecek kalitede olan sh404SEF sizin için ideal olacaktır. Yeni sürümünde bir çok farklılık ve ücretli olması nedeniyle çok daha fazla 3. parti eklentiye destek veren sh404SEF profesyonellerin seçimi diyebilirim.

Yine de Joomla’nın standart SEF özelliği yapısının SEO konusunda size yeterli bir alt yapıyı sunduğunu tekrar belirtmekle beraber kafanızı bu konuda başka eklentilerle karıştırmak istemiyorum. Sonuçta tamamen ücretsiz Joomla’nın standart alt yapısı, ücretli sürümünden neredeyse eksizksiz olarak size her şeyi sunan Artio JoomSEF ve ücretli olarak daha profesyonel çözümler için sh404SEF yeterli olacaktır sanıyorum.

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir