Samsung’un Anti Apple Reklamlarının Yenisi Geliyor

Teknoloji dünyasındaki rekabet bazen etik olmayan ve gerçekte itici olan bir çok olaya sahne olabiliyor. Bunların başında Samsung’unb Apple ile rekabeti noktasında aşağılayıcı, alay edici üslüptaki anti Apple reklamları örnek gösterilebilir. Bir marka ile kendi markasını yan yana koyup “benimki daha iyi bakın bu ne kadar kötü” şeklindeki bir reklam anlayışı gerçekten de çok avam kaçıyor. Üstelik bu işi yaparken abartarak yapmak konusunda herhalde Samsung’un eline su dökülemez. Eğer iki ürün yan yana getirilip artı-eksi yanları tartışılacaksa bunun üçüncü kişiler tarafından yapılması daha etik ve manaya daha da uygun olacaktır, ama dedik ya bazen hırs mantığın önüne de geçebiliyor. Bunun bir örneğini daha Samsung’un yarın basına vereceği söylenen bir reklamda da görmek mümkün.

Samsung Galaxy S III iPhone 5

Yukarıdaki broşürde iPhone 5 ile Samsung Galaxy S III’ün karşılaştırmalı özellikleri yazılmış ve bu özellikler ilgili telefonu diğerinden üstün kılıyor(!) Samsung Galaxy S II’ün özelliklerinin sıralaması ile iPhone 5’in özelliklerinin sıralaması bir yerde kopuyor ve oradan itibaren iPhone 5’in özellikleri bu anlamda az gösteriliyor. Halbuki bir takım doğru bilgilerle ürün kıyaslanırken bir yerden sonra sadece yazılımsal özellikler yani uygulamalar sıralanmaya başlıyor. Tabi iPhone 5’te durum değişiyor, eğer uygulamalar sıralanacaksa App Store’da yer alan ve sadece Apple’ın ürettiği uygulamaları yazsak o broşür gibi bir kaç tane daha gerekebilir.

Aslında kullanıcıyı yanıltmak üzere hazırlanmış bir reklam olarak görülebilecek bu tip kampanyaya Samsung’un ihtiyacı olmaması lazım çünkü Samsung galaxy S III iyi bir telefon. Gerek jailbreak gerekse de App Store uygulamaları ile bir iPhone ile yapamayacağınız yahut Samsung’da olupta Apple’da olmayan -uygulama konusunda- bir üstünküğün söz konusu olmadığını zaten araştıranlar bilir. Ancak reklam reklamdır anlayışı ile üretilen bu kampanya tek kelime ile kompleksten kaynaklı bir durum olarak nitelenebilir. Eğer uygulamalar sıralanacaksa ve bunlar telefonun özelliği olarak tanımlanacaksa bu durumda Apple’ın ilk akıllı telefonu üreten ve uygulama deposunun zenginliği ie beraber uygulama kalitesinin ortada olduğu günümüzde bunu kompleksle açıklamaktan başka yapılacak bir şey yok gibi…

Samsung Galaxy S III donanımı ile çok iyi bir telefon, bunu her zaman dile getiririz ki görünen köy kılavuz istemez. Ancak tek elle kullanılamayan, akıllı telefon mu yoksa mini tablet mi karar verememiş, plastik ve ucuz yapısı ile elde telefon gibi durmayan yani karizması olmayan bir telefon olarak iPhone her zaman için bir adım önde olacak. Samsung’un bu eksikliği, yani inceleceğim diye bitftek gibi yayılmış bir telefon yerine daha derli toplu ve tek elle kullanılabilen bir cihaz tasarımı Samsung’u belki de hedeflediği yere daha hızlı getirebilir. Sıradan bir akıllı telefon veya oyuncak gibi izlenim veren plastik yapısı karşısında metal ve cam’ı akıllıca kullanmış bir iPhone ile kıyaslamak bile istemem.

Yani gerçekler üzerinden cümleler kurulacaksa bunları es geçmemek gerekir. Donanım konusunda her zaman için övgümüzü kazanacak bir Samsung Galaxy S III aynı övgüyü tasarım ve malzeme konusunda gösteremedikçe iPhone her zaman bir adım ileride olacaktır. En büyük faktör işletim sistemine değinmedik bile…

Add a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir